Grön tomatsalsa
Tomater Vattenbadskonservering

Grön tomatsalsa

September är här och plötsligt är det svinkallt på nätterna. Med andra ord är tomatsäsongen slut för den här gången och som gissningsvis de flesta andra som har tomatplantor sitter vi här med hur många gröna tomater som helst som kanske inte hinner eftermogna. Vad gör man då? En grön tomatsalsa såklart.

Vi gjorde en vanlig tomatsalsa på röda tomater tidigare i sommar. Den är riktigt trevlig, så om du har många röda tomater du behöver bli av med så kan du istället kolla in det receptet.

En liten men viktig sak att observera: gröna tomater är surare än röda och du kan därför inte byta ut de gröna tomaterna i det här receptet mot röda. Receptet antar nämligen att du har gröna tomater, så byter du dem mot röda riskerar du att få ett för högt pH-värde för att salsan ska vara säker att äta. Bäst är tomaterna när de är lite blekgröna och alltså inte när de är åt det mörkgröna hållet. Är de mörkare grön kan de eftermogna till en ljusare grön nyans.

Det här receptet på grön tomatsalsa är publicerat i boken Ball Blue Book, men finns också publicerat med metriska mått på Healthy Canning, vilket är källan vi hämtat receptet från.

Receptfakta

  • Metod: Vattenbadskonservering
  • Antal burkar: ca 6–7 st 250 ml-burkar eller 3–4 st 500 ml-burkar
  • Luftspalt (”headspace”): 2 cm
  • Inkokningstid: 20 minuter

Ingredienser

  • 1,5 kg gröna tomater (mät efter att du skalat och hackat dem grovt)
  • 250 g chili (Valfria sorter, blanda fritt, men max 250 g. Även paprika går bra. Hackas.)
  • 2 st vitlöksklyftor (finhackade)
  • 400 g lök (skalad och hackad)
  • 125 ml limejuice från flaska. Inte färsk alltså.
  • 35 g färsk koriander (finhackad)
  • 2 tsk spiskummin (mald)
  • 1 tsk oregano (torkad)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar (mald)

Instruktioner

  1. Skölj tomaterna. Skålla dem i 60 sekunder i kokande vatten (bloggen föreslår dock lite längre) och häll sedan över tomaterna i kallt vatten.
  2. Skala tomaterna. I bästa fall har allt skal börjat lossna efter skållningen, men annars får du skala vissa med kniv.
  3. Hacka tomaterna ganska grovt.
  4. Väg det du har hackat upp tills du får den mängd som är angiven i ingredienslistan. Lägg den hackade tomaten i en kastrull.
  5. Skölj och hacka chili, lök och vitlök. Lägg i samma kastrull.
  6. Häll i limejuicen.
  7. Koka upp.
  8. Låt sjuda i ca 3 minuter.
  9. Häll över i burkar (250 ml eller 500 ml, men inte större), använd 2 centimeter luftspalt.
  10. Avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker, fyll på tills du har 2 centimeter.
  11. Torka av kanten på burkarna och sätt på locken.
  12. Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
  13. Koka i 20 minuter om du bor under 300 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så, vilket dock få gör i Sverige.
  14. Godast efter minst en månad i skafferiet.

Anmärkningar

  • Det tål att upprepas att detta recept endast är tänkt för gröna tomater. Vill du göra på röda tomater så kan du istället följa receptet på Salsa Ranchera. Även det ger en fantastiskt god salsa.
  • Vill du utesluta något eller minska mängden på något (host chili host) så går det jättebra så länge det är något som inte har ett lågt pH. I detta fall kan du minska på allt utom gröna tomater och limejuice.
  • Chili och paprika räknas i det här fallet som i princip samma. Vill du ha en sötare och mindre stark grön tomatsalsa kan du ersätta en del chili med paprika, eller helt enkelt köra med mild chili. Bara du inte överstiger mängden.
  • Torra kryddor (inte den färska koriandern alltså) kan man laborera fritt med. Men kom ihåg att receptet inte bara är framtaget för säkerhet utan även för smak. 🙂
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.