Om man konserverar frukt, exempelvis päronhalvor, kan man (oftast) konservera frukten i rent vatten om man vill. Nackdelen med det är att frukten då ofta tappar färg och att en del av fruktens naturliga sötma försvinner. För att komma runt detta kan man söta vattnet, vilket amerikanarna kallar för att göra en ”syrup”. Här nedan finns ett enkelt recept på hur du kan göra sockerspad till konserverad frukt som ursprungligen kommer från NCHFP. Healthy Canning har dessutom en artikel om vätskor till frukt generellt, där en del av artikeln handlar om just syrup. Där finns samma recept som NCHFP har publicerat.
Konc. | % socker (ca) | Vitt socker | Vatten | Total mängd vätska | Vanlig användning |
Mycket svag | 10 | 115 g | 1250 ml | 1300 ml | Nära den naturliga sockerhalten för de flesta frukter. Bra om du vill undvika för mycket socker. |
Svag | 20 | 275 g | 1375 ml | 1500 ml | Väldigt söt frukt |
Mellan | 30 | 600 g | 1300 ml | 1625 ml | Söta äpplen, söta körsbär, bär, vindruvor |
Stark | 40 | 750 g | 1250 ml | 1750 ml | Syrliga äpplen, aprikoser, sura körsbär, krusbär, nektariner, persikor, päron, plommon |
Mycket stark | 50 | 950 g | 1125 ml | 1750 ml | Väldigt sur frukt |
Notera att ”vanlig användning” i tabellen ovan bara är vad NCHFP rekommenderar – du får välja precis vilken koncentration du vill. Och som sagt: du kan även använda rent vatten om du vill, eller varför inte använda äppeljuice eller din egenpressade äppelmust? Valet är ditt.
Hej,
Ska det bara blandas, eller kokar man ihop det som en sockerlag?
//Frida
Hej!
När du blandat i sockret ska det kokas så att sockret löser upp sig! 🙂
Ska den sedan vattenbadskonserveras eller håller burkarna i jordkällare utan att göra det?
Fungerar med alla frukt? Plommon?
Ja, tanken är att man vattenbadskonserverar. Har du jordkällare kommer säkert en och annan burk att hålla en period även utan vattenbadskonservering. Men du kommer antagligen också få en och annan burk som börjar mögla efter ett tag. Skulle personligen därför inte chansa. Vattenbadskonserverar du behöver du inte ens ha i jordkällaren, även om det inte är någon nackdel att ha det heller.
Bernardin har ett recept för plommon som använder en sockerlag som den vi beskriver här. Receptet hittar du här. Det är relativt likt proceduren för päronreceptet vi har här på Konservgeek. Inkokningstiden för plommon är 20 minuter för halvlitersburkar och 25 minuter för enlitersburkar.
Hej
Hur vet man hur länge man ska koka burkarna om man lägger in päron i mellan eller stark sockerlag i små burkar, mindre än 0,5 liter
Det blir samma tid som för 0,5 liter, då det tyvärr inte finns någon framtagen tid för burkar som är mindre än så. Så det som gäller är helt enkelt 20 minuter för burkar upp till 500 ml och 25 minuter för burkar upp till 1 liter.