Konserverade päronhalvor
Frukt Inläggningar Vattenbadskonservering

Göra sockerspad till konserverad frukt

Om man konserverar frukt, exempelvis päronhalvor, kan man (oftast) konservera frukten i rent vatten om man vill. Nackdelen med det är att frukten då ofta tappar färg och att en del av fruktens naturliga sötma försvinner. För att komma runt detta kan man söta vattnet, vilket amerikanarna kallar för att göra en ”syrup”. Här nedan finns ett enkelt recept på hur du kan göra sockerspad till konserverad frukt som ursprungligen kommer från NCHFP. Healthy Canning har dessutom en artikel om vätskor till frukt generellt, där en del av artikeln handlar om just syrup. Där finns samma recept som NCHFP har publicerat.

Konc.% socker (ca)Vitt sockerVattenTotal mängd vätskaVanlig användning
Mycket svag10115 g1250 ml1300 mlNära den naturliga sockerhalten för de flesta frukter. Bra om du vill undvika för mycket socker.
Svag20275 g1375 ml1500 mlVäldigt söt frukt
Mellan30600 g1300 ml1625 mlSöta äpplen, söta körsbär, bär, vindruvor
Stark40750 g1250 ml1750 mlSyrliga äpplen, aprikoser, sura körsbär, krusbär, nektariner, persikor, päron, plommon
Mycket stark50950 g1125 ml1750 mlVäldigt sur frukt

Notera att ”vanlig användning” i tabellen ovan bara är vad NCHFP rekommenderar – du får välja precis vilken koncentration du vill. Och som sagt: du kan även använda rent vatten om du vill, eller varför inte använda äppeljuice eller din egenpressade äppelmust? Valet är ditt.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

  1. Frida säger:

    Hej,
    Ska det bara blandas, eller kokar man ihop det som en sockerlag?
    //Frida

    1. säger:

      Hej!

      När du blandat i sockret ska det kokas så att sockret löser upp sig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.