Göra egna krossade tomater
Tomater Vattenbadskonservering

Göra egna krossade tomater

Odlar du tomater? Blir det mycket skörd på en gång? Varför inte göra egna krossade tomater hemma istället för att köpa tetrapack i affären? Kvalitén kommer bli otroligt mycket bättre och kanske bäst av allt: du behöver ingen tryckkonserveringsapparat. Nu kör vi.

Citronjuice är ett måste …

Tomater har ett pH som ligger precis på gränsen för vad som är säkert att vattenbadskonservera utan risk för botulism. Kruxet är dock att det finns både sorter som har tillräckligt lågt pH och sorter som har lite för högt pH. Därför valde USDA att göra det enkelt för sig: alla tomatrecept är byggda för att du ska tillsätta lite syra (i form av citronjuice) för att öka din säkerhetsmarginal och sedan vattenbadskonservera burkarna. Krossade tomater är inget undantag. Du kan läsa originalreceptet på NCHFP och i en omskriven version på Healthy Canning. Eller bara fortsätt läsa här för vår svenska version.

Notera att det faktiskt inte finns ett rent tryckkonserveringsrecept för krossade tomater där tryckkonserveringen som teknik används för att motverka botulism.

… även när du tryckkonserverar!

”Ja fast vänta här nu hörrudu. Det står ju klart och tydligt att du kan tryckkonservera krossade tomater i receptet på NCHFP!”

Det stämmer! Men det är ändå inget tryckkonserveringsrecept i bemärkelsen att du ska döda botulinumsporer. Du måste alltså alltid tillsätta citronjuice (eller motsvarande) till dina tomater, oavsett om du tryckkonserverar eller vattenbadskonserverar dem. Det här kan tyckas gå emot all logik när man just lärt sig att tryckkonservering görs för livsmedel med lite högre pH-värden. Läs artikeln om botulism om du inte redan är bekant med detta.

Men hur som helst, det är inte så konstigt egentligen. Det tar nämligen mellan 35 och 45 minuter att vattenbadskonservera krossade tomater i burkar på 500 ml respektive 1 liter. Det är ganska lång tid när man ska hålla runt 15–20 liter vatten konstant kokande. Genom att då tryckkonservera istället på exempelvis 15 psi kommer det att räcka med ynka 10 minuter under tryck, och dessutom med en bråkdel av mängden vatten. Oavsett burkstorlek till och med! Tryckkonserveringen erbjuds alltså bara för att spara på tid, och inget annat. Så strunta INTE i citronjuicen!

Se tabellerna längre ner för att se vad som gäller rent tidsmässigt för den metod du väljer att använda. Nu går vi vidare till själva receptet.

Receptfakta

Metod: Vattenbadskonservering eller tryckkonservering
Burkstorlek: Upp till 1 liter
Luftspalt (”headspace”): 1,25–2 cm (½”)
Inkokningstid: Se tabellerna nedan

Tabell 1, vattenbadskonservering:

BurkstorlekUpp till 305 m.ö.h.
Upp till ½ liter35 minuter
Upp till 1 liter45 minuter
Kom ihåg att lägga på tid enligt denna tabell om du bor över 305 meter över havet

Tabell 2, tryckkonservering (samma oavsett burkstorlek, upp till 1 liter):

Vikt (psi)
Koktid0–305 m.ö.h.306 m.ö.h. och uppåt
20 min5 psi10 psi
15 min10 psi15 psi
10 min15 psiRekommenderas inte
Du får alltså välja vilken vikt du använder och alltså hur lång tid du behöver koka. Högre vikt ger kortare tid. Återigen, skippa inte citronjuice bara för att du tryckkonserverar. Som tabellen visar kan du endast köra på 10 minuter om du bor lägre ner än 306 meter över havet.

Ingredienser

 • Tomater (grovt räknat cirka 1 kg per burk på 1 liter)
 • Citronjuice på flaska (eller citronsyra)
 • Eventuellt salt och/eller torkade kryddor

Instruktioner

 1. Skölj tomaterna, ta bort kvisten och skär bort det bruna/gröna där kvisten har suttit. Skär även bort eventuella bruna torra eller skadade delar.
 2. Skala tomaterna. Detta görs enklast genom att koka dem i en eller några minuter och sedan hälla över dem i en bunke med kallvatten. Temperaturskillnaden gör då att skalet spricker och att det är lätt att dra av skalet. Fuska inte med skalet då inkokningstiden är uträknad för skalade tomater.
 3. Ta 6 stycken tomater och klyfta dem i fjärdedelar. Lägg dem i en kastrull på hög värme.
 4. Krossa tomaterna i kastrullen med en potatisstöt.
 5. Efter några minuter kommer tomaterna mjukna och släppa ifrån sig en del saft.
 6. Rör om ofta. Klyfta några tomater till och lägg i kastrullen och krossa dem med stöten.
 7. När allt börjar koka igen klyftar du ytterligare några tomater. Dessa behöver du inte krossa. Låt koka upp igen.
 8. Repetera förra steget om du har tomater kvar tills du tillsatt samtliga.
 9. Låt sjuda i fem minuter. Rör om för att undvika att det blir bränt.
 10. VIKTIGT: Tillsätt antingen 1 msk citronjuice (från flaska) ELLER 1 krm citronsyra per 0,5-litersburk. Dubblera mängden för burkar på 1 liter.
 11. FRIVILLIGT: Tillsätt (förslagsvis) ½ tsk salt till burkar på 0,5 liter eller den dubbla mängden för burkar på 1 liter. Tillsätt även torkade kryddor efter smak om så önskas.
 12. Fyll burkarna med krossade tomater.
 13. Lämna luftspalt på mellan 1,25 till 2 cm (0,5″). Ta bort eventuella luftbubblor och säkerställ att du fortfarande har bra luftspalt efteråt.
 14. Torka av burkarnas kanter, sätt på lock.
 15. Ställ ner burkarna i din konserveringsapparat och koka enligt tabellerna ovan. Det spelar ingen roll om du vattenbadskonserverar eller tryckkonserverar, huvudsaken att du följer rätt tid för rätt metod.

Angående skal

Det kan absolut kännas väldigt segt att behöva ta bort skal från alla tomater, även om det går relativt enkelt när man gör enligt metoden i receptet. Anledningen till varför skalen ska tas bort kan vara flera, men gissningsvis har det dels med det man kallar ”bacterial load” (finns en artikel om det på bloggen healthycanning.com) att göra men troligen även med kvalitén på slutprodukten. Amerikanska recept är inte bara framtagna för säkerhet utan även kvalitet. Om ett recept leder till en riktigt tråkig slutprodukt tenderar man att inte ens bemöda sig att publicera receptet. Det kan helt enkelt vara så att skalen ansetts bli väldigt oaptitliga när de konserveras.

Vill man absolut inte skala finns det många recept på tomatsåser där man i princip passerar tomaterna. Skalet ska tekniskt sett bort även då, men det görs på enklare sätt, exempelvis genom att köra tomaterna i matberedare och sedan sila bort skalresterna. Passerkvarn är också ett smidigt alternativ i de fallen. Men notera att detta alltså gäller andra recept och inte just för detta recept på krossade tomater.

I skrivande stund har vi inga översatta recept på tomatsåser, men det finns många spännande recept på healthycanning.com som du kan kolla in så länge, om inte engelskan skrämmer dig alltför mycket.

Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

10 kommentarer

 1. Karin säger:

  Tack för detta. Jag skall testa, Jag har tidigare mer kokat tomatsås och använt hela tomater, men nu får jag använda skalade tomater. Jag tänkte använda mina weckburkar 742 som rymmer 580 ml, då kör jag på den längre tiden. Stort tack igen för detta. Ska bli spännande att prova.

  1. säger:

   De räknas faktiskt som halvlitersburkar! Så du kan köra på den kortare. Jag vet att konserveringsgurun Lina Laurin har jämfört Ball Pint och Weck 580 ml och märkligt nog rymmer de i princip lika mycket vatten. Jag tror att det beror på att Weck-burkarna är så breda upptill där det bara finns luftspalt, en del av burkens volym som ju faktiskt inte används. Så kör på den kortare du, om du vill. 🙂

 2. Marianne Fröding säger:

  Skulle det funka om man kör tomaterna i en foodprocessor innan man kokar dem?( dvs istället för att skala alla?)

  1. säger:

   Hej!

   Nja, egentligen inte då skalet ändå blir kvar då. Däremot kan man göra passerade tomater väldigt smidigt om man har en passerkvarn. Har inte hittat något recept på att konservera just passerade tomater, men däremot finns otaliga varianter på tomatsåser som baseras på passerade tomater som såklart kan vara väldigt spännande. Vi har inte hunnit testa någon av dem än, så vi får återkomma till det senare. Många recept går i alla fall att hitta på Healthy Canning, och här kommer ett exempel: https://www.healthycanning.com/italian-style-tomato-sauce

 3. Emma säger:

  Första gången jag ska prova detta.
  Två frågor. När jag kokar mina Weck burkar ska vattnet täcka burken helt?
  Och kan man ha i mindre, blir det fel om headspace blir mer än angivet, låt säga 3cm.

  1. säger:

   Hej!

   Spännande, hoppas du blir nöjd med resultatet!

   På första frågan, jag antar att du menar själva vattenbadet som du kokar burkarna i? I så fall är svaret ja, det ska täcka med runt en till tre cm. Sen om det bara blir en halv cm någon gång är det kanske inte som att du blir matförgiftad för det. Men försök täcka hela burkarna i alla fall.

   Andra frågan: Headspace är ett mått som ska hjälpa dig få det bästa vakuumet, i princip. För liten luftspalt kommer göra att du får tomatsås i hela konserveringsgrytan (burkarna ”kokar över”, kan man säga) och för stor luftspalt riskerar att ge dig för svagt vakuum. Tre centimeter däremot ligger lite i felmarginalen tänker jag. Om jag gjorde en hel batch tomatsås och en burk fick lite större headspace än de andra så hade jag inte brytt mig så mycket om det. Den lilla risken hade jag tagit.

 4. Marianne Fröding säger:

  Du har en väldigt bra hemsida!

  1. säger:

   Tusen tack Marianne, det uppskattar vi!

 5. Marianne Fröding säger:

  Jag använder 220ml-burkar till både lättsockrad sylt och krossade tomater men gallret som är i botten på grytan vid vattenbadskonservering är alldeles fö glest så burkarna välter i grytan😖s

  1. Nej, typiskt! Vad har du får gryta och galler? Kan det funka om du lägger en kökshandduk på gallret för att stabilisera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.