Billiga apelsinkonserver
Frukt Vattenbadskonservering

Billiga apelsinkonserver

Såhär i december är ju apelsiner i säsong och kan hittas till bra priser i affären, så vi tänkte: varför inte testa på att göra ett lager billiga apelsinkonserver inför våren och sommaren?

Det finns inget recept på konserverade apelsiner i USDA:s Complete guide to home canning, och inte heller på NCHFP. Däremot finns det i bland annat Complete book of home preserving utgiven av burktillverkaren Ball. Det är inga konstigheter i vilket fall då apelsiner har ett pH som med stor marginal tillåter vattenbadskonservering. Receptet gäller alla typer av apelsiner, inklusive mandariner.

Erfarna konserverare såsom ”Rose Red” på Youtube (OBS: det finns många knäppgökar på Youtube som konserverar lite hur som helst, men Rose Red är bra!) berättar att man måste försöka skrapa av så mycket som möjligt av det vita från apelsinerna för att de ska bli goda. Hur viktigt är det här undrar du kanske? Så pass viktigt att våra apelsiner nu smakar som grapefrukt. Helt okej egentligen, men inte riktigt vad vi kanske hade tänkt. Man lär sig av erfarenheter. Så helt enkelt: SKRAPA eller skär bort (om du inte föredrar lite beskare smak förstås).

Receptfakta

 • Metod: Vattenbadskonservering
 • Antal burkar: Beror på antal apelsiner
 • Luftspalt (”headspace”): 1-1,5 cm (0,5″)
 • Inkokningstid: 10 minuter (15 minuter om du bor över 305 m.ö.h.)

Ingredienser

 • Valfri mängd apelsiner eller mandariner
 • Valfri vätska av följande
  • Förslagsvis gör du ett svagt till mellanstarkt sockerspad.
  • Du kan också använda honung som sötning. Vi har dock ingen föreslagen mängd här utan du får köra på smak. Honung har väldigt lågt pH, så det finns nämligen ingen säkerhetsrisk med det.
  • Det går helt ok med osötat vatten, men sötman i apelsinerna kommer då spädas ut i vattnet och göra att apelsinerna tappar mycket av sin naturliga sötma.

Instruktioner

 1. Skala apelsinerna/mandarinerna.
 2. Ta bort så mycket som möjligt av det vita runt apelsinerna. Viktigt, annars blir det en besk smak på dem i burken och dina apelsiner smakar grapefrukt.
 3. Klyfta upp dem en del och ta bort den vita ”stammen” i mitten.
  • Mandariner behöver oftast inte klyftas eftersom de är så små, men du vill ändå ta bort den vita ”stammen”, till exempel genom att trycka genom ett finger.
 4. Koka upp sockerspad (eller honungsspad).
 5. Fördela apelsinerna/mandarinerna i burkar. Packa tätt, de krymper vid konserveringen!
 6. Häll på spadet i burkarna. Det blir mycket luftbubblor, så var noga med att bubbla ur och justera sedan vätskemängden så att du får en 1–1,5 cm luftspalt upp till locket.
 7. Koka i 10 minuter om du bor under 300 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så, vilket dock få gör i Sverige.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.