Mall för tryckkonserverad soppa
Matlåda Soppa Tryckkonservering

Mall för tryckkonserverad soppa

Det finns ett väldigt trevligt sopprecept – eller en mall för tryckkonserverad soppa snarare – som USDA har tagit fram. Det är väldigt fritt och lätt att följa och gör därför att du kan ta de flesta recept och översätta enligt riktlinjerna. Resultatet blir en soppa som ibland kan upplevas lite vattnig och ibland inte, beroende på vad du har i den. Bönor är ett bra ”lifehack” för att få en tjockare soppa eftersom de suger upp mycket vätska under konserveringen.

Kom ihåg att det här är en mall för soppor generellt där inkokningstiden kommer stämma oavsett hur just du gör din soppa, bara för att kunna ge lite frihet om din favoritsoppa inte redan finns testad och klar. Alltså kommer ett recept såsom den här ärtsoppan att bli tjockare än en soppa gjord enligt denna mall, vilket är helt ok eftersom receptet på ärtsoppa är ett specifikt testat recept för just ärtsoppa.

Receptet hittas ursprungligen här men finns i en mer detaljerad version på Healthy Canning. Om du inte vill läsa på engelska så kan du läsa vidare här för en parafrasering på svenska istället. Naturligtvis behöver soppan tryckkonserveras.

Ingredienser, fasta

Du kan ta vilka ingredienser du vill, förutsatt att det finns ett framtaget recept (exempelvis på NCHFP) för hur man konserverar ingrediensen i fråga separat. Några undantag är att du får använda både selleri, tomat och lök, trots att det egentligen inte finns rena tryckkonserveringsrecept för dem. Detta innebär också att tomater inte behöver ha någon tillsatt syra i detta recept.

Du inte använda stärkelserika produkter utöver potatis, bönor och majs. Med andra ord går saker som ris och mjöl bort. Detta då stärkelse förtjockar soppan och gör att inkokningstiden inte säkert stämmer längre.

När det gäller bönor och kikärtor behöver du blötlägga dem som vanligt, men du behöver faktiskt inte koka dem i 30 minuter som man normalt sett gör när man konserverar bönor. Det räcker med att de hettas upp tillsammans med det andra. Trevligt!

För att sammanfatta i en punktlista:

  • Ingrediensen ska ha ett recept för separat konservering i hetpackning, undantaget tomat, selleri och lök.
    • I fallet tomat behövs det inte tillsättas någon citronjuice eller annan syra!
  • Använd inga mejeriprodukter eller ägg.
  • Använd inget ris, mjöl eller andra stärkelserika produkter då de kan göra soppan för tjock.
    • Undantag är potatis, bönor och majs.

Ingredienser, flytande

För vätskan gäller samma princip som för de fasta, det vill säga inga mejeriprodukter, ägg eller förtjockande ingredienser såsom mjöl.

Bäst blir det om du gör en buljong av kött eller fågel. Alternativt kan du göra buljongen med passerade tomater blandat med vatten om du gör en vegetarisk soppa. Det ska vara en god vätska, helt enkelt. Du får krydda den precis som du vill.

Mängder

Principen är att du räknar bort headspace (3 cm) från burken och sedan fyller första halvan med fasta ingredienser och andra halvan (hela vägen upp till headspace alltså) med flytande. Mängderna på dina fasta ingredienser är alltså beroende på hur tätt du kan packa dem. Glöm inte att ta bort luftbubblor (särskilt viktigt om du lyckats packa tätt).

Receptfakta

Metod: Tryckkonservering
Packmetod: Endast hetpackat
Burkstorlek: Upp till 1 liter
Luftspalt (”headspace”): 2,5–3 cm (1″)
Inkokningstid: 60 min (500 ml) eller 75 min (1 liter) OBS: öka till 100 min om soppan innehåller fisk eller skaldjur

Instruktioner

  1. Om du har bönor ska du blötlägga dem dagen innan.
  2. Förbered vätskan. Den kan bestå av buljong, tomatjuice eller bara rent vatten om du så vill. Krydda vätskan hur du vill med torkade kryddor, salt och peppar.
  3. Stek eller koka eventuellt kött, fisk eller fågel.
  4. Hetta upp de grönsaker enligt hetpackningsanvisningar (”hotpack”) som gäller för respektive råvara, undantaget just bönor. Det går bra att hetta upp allt tillsammans så länge inte anvisningarna skiljer sig från varandra mycket.
    • Om du vill koka vätskan (”buljongen”) tillsammans med de fasta ingredienserna går det jättebra. Då häller du helt enkelt bara i allt det fasta (inkl kött/fisk/fågel) i vätskan (förutsatt att du följt anvisningarna för varje ingrediens i övrigt) som vid vilken soppa som helst. Du behöver dock inte koka soppan mer än att den blir upphettad. Själva tillagningen sker under konserveringen. Det här är så som receptet är beskrivet på NCHFP.
    • Om du vill koka vätskan (”buljongen”) och de fasta ingredienserna separat går det också bra. Se till att alla fasta ingredienser är upphettade när du lägger dem i burkarna bara. Vätskan ska också vara upphettad. Allt handlar om att inkokningstiden förutsätter att soppan redan är varm när du börjar själva konserveringsprocessen. Om de fasta ingredienserna är har kokats upp i samma vätska som själva soppan eller inte spelar ingen roll för säkerheten egentligen.
  5. Fyll halvvägs till den angivna luftspalten på 2,5–3 cm med fasta ingredienser i varje burk (500 ml eller 1 liter). Har du hettat upp det fasta i soppans vätska kan du med fördel använda en hålslev för att fiska upp det fasta från grytan.
  6. Fyll upp hela vägen upp till den angivna luftspalten (2,5–3 cm) med vätskan.
  7. Ta bort eventuella luftbubblor med en kniv och justera upp luftpalten om den skulle sjunka.
  8. Sätt på lock och ställ ner burkarna i konserveringsapparaten.
  9. Använd 10 psi i tryck om du bor under 305 meter över havet. Annars gäller 15 psi i tryck om du bor högre upp än 305 meter över havet.
  10. Konservera burkarna i 60 respektive 75 minuter för burkar på 500 ml respektive 1 liter. Har du en eller fler burkar på 1 liter ska du alltså koka i 75 minuter. Observera dock att soppan måste konserveras i 100 minuter (oavsett burkstorlek) om du har fisk eller skaldjur i soppan.


Foto: Taylor Kiser, CC-BY

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

4 kommentarer

  1. Anna Augustsson Hjort säger:

    Det står att man ska tillaga respektive grönsak enligt dess anvisning. Vad gäller om man vill ha tomat i soppan, behöver man då tillsätta citron?

    Kan man ha grönsaksbuljong som vätska?

    1. Nej! I det här receptet är inkokningstiden med tryck i kombination med den ganska stora volymen vätska tillräckligt lång för att döda botulinumsporer i tomaterna också. Så citronjuice behövs inte i det här fallet.

      Japp, grönsaksbuljong går jättebra!

      1. Anna säger:

        Toppen, tack så mycket för snabbt svar!!
        Två frågor till, kan man ha vin i buljongen? Räknas torkad chili/chilipulver som torkad krydda som är ok att tillsätta?

        1. Svar ja, på båda! 🙂 Vin går bra i buljongen och torkad chili räknas som torkad krydda.

          Förresten har vi uppdaterat texten i den här mallen nu. Det var längesen vi läste igenom den sist och det fanns mycket som kunde förtydligas och förbättras. Så om du skrivit ut den kan det kanske vara läge att skriva ut på nytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.