Mall för tryckkonserverad soppa
Matlåda Soppa Tryckkonservering

Mall för tryckkonserverad soppa

Det finns ett väldigt trevligt sopprecept – eller en mall för tryckkonserverad soppa snarare – som USDA har tagit fram. Det är väldigt fritt och lätt att följa och gör därför att du kan ta de flesta recept och översätta enligt riktlinjerna. Resultatet blir en soppa som ibland kan upplevas lite vattnig och ibland inte, beroende på vad du har i den. Bönor är ett bra ”lifehack” för att få en tjockare soppa eftersom de suger upp mycket vätska under konserveringen.

Kom ihåg att det här är en mall för soppor generellt där inkokningstiden kommer stämma oavsett hur just du gör din soppa, bara för att kunna ge lite frihet om din favoritsoppa inte redan finns testad och klar. Alltså kommer ett recept såsom den här ärtsoppan att bli tjockare än en soppa gjord enligt denna mall, vilket är helt ok eftersom receptet på ärtsoppa är ett specifikt testat recept för just ärtsoppa.

Receptet hittas ursprungligen här men finns i en mer detaljerad version på Healthy Canning. Om du inte vill läsa på engelska så kan du läsa vidare här för en parafrasering på svenska istället. Naturligtvis behöver soppan tryckkonserveras.

Ingredienser, fasta

Du kan ta vilka ingredienser du vill, förutsatt att det finns ett framtaget recept (exempelvis på NCHFP) för hur man konserverar ingrediensen i fråga separat. Sen ska du inte använda stärkelserika produkter utöver potatis, bönor och majs. Med andra ord går saker som ris och mjöl bort.

När det gäller bönor och kikärtor behöver du blötlägga dem men du behöver faktiskt inte koka dem i 30 minuter som man normalt sett gör när man konserverar bönor. Trevligt!

För att sammanfatta i en punktlista:

 • Ingrediensen ska ha ett recept för separat konservering.
 • Använd inga mejeriprodukter eller ägg.
 • Använd inget ris, mjöl eller andra stärkelserika produkter då de kan göra soppan för tjock.
  • Undantag är potatis, bönor och majs.

Ingredienser, flytande

För vätskan gäller samma princip som för de fasta, det vill säga inga mejeriprodukter, ägg eller förtjockande ingredienser såsom mjöl.

Bäst blir det om du gör en buljong av kött eller fågel. Alternativt kan du göra buljongen med passerade tomater blandat med vatten om du gör en vegetarisk soppa. Det ska vara en god vätska, helt enkelt. Du får krydda den precis som du vill.

Mängder

Principen är att du räknar bort headspace (3 cm) från burken och sedan fyller första halvan med fasta ingredienser och andra halvan (hela vägen upp till headspace alltså) med flytande. Mängderna på dina fasta ingredienser är alltså beroende på hur tätt du kan packa dem. Glöm inte att ta bort luftbubblor (särskilt viktigt om du lyckats packa tätt).

Receptfakta

Metod: Tryckkonservering
Burkstorlek: Upp till 1 liter
Luftspalt (”headspace”): 2,5–3 cm (1″)
Inkokningstid: 60 min (500 ml) eller 75 min (1 liter) OBS: öka till 100 min om soppan innehåller fisk eller skaldjur

Instruktioner

 1. Om du har bönor ska du blötlägga dem dagen innan.
 2. Stek eller koka eventuellt kött.
 3. Koka upp alla grönsaker så de blir upphettade enligt de anvisningar som gäller för respektive råvara. Till exempel får alltså potatiskokvatten inte användas senare i soppan. Soppan ska inte vara råpackad utan hetpackad.
  • Om du vill koka vätskan (”buljongen”) tillsammans med de fasta ingredienserna går det jättebra. Då häller du helt enkelt bara i allt det fasta i vätskan (förutsatt att du följt anvisningarna för varje ingrediens i övrigt) som vid vilken soppa som helst. Du behöver dock inte koka soppan mer än att den blir upphettad. Själva tillagningen sker under konserveringen. Det här är så som receptet är beskrivet på NCHFP.
  • Om du vill koka vätskan (”buljongen”) och de fasta ingredienserna separat går det också bra. Se till att alla fasta ingredienser är upphettade när du lägger dem i burkarna bara. Vätskan ska såklart också vara upphettad. Allt handlar om att inkokningstiden förutsätter att soppan redan är varm när du börjar själva konserveringsprocessen. Om de fasta ingredienserna är har kokats upp i samma vätska som själva soppan eller inte spelar ingen roll för säkerheten egentligen.
 4. Fyll halvvägs till headspace (2,5 till 3 cm) med fasta ingredienser i varje burk (500 ml eller 1 liter).
 5. Fyll upp till headspace med vätskan.
 6. Ta bort eventuella luftbubblor med en kniv och justera headspace vid behov.
 7. Sätt på lock och ställ ner burkarna i konserveringsapparaten.
 8. Använd 10 psi i tryck om du, som de flesta i Sverige, bor under 305 meter över havet. Annars gäller 15 psi i tryck om du bor högre upp än 305 meter över havet.
 9. Koka burkarna i 60 respektive 75 minuter för burkar på 500 ml respektive 1 liter. Har du en eller fler burkar på 1 liter ska du alltså koka i 75 minuter. Observera dock att soppan måste kokas i 100 minuter om du har fisk eller skaldjur i soppan.


Foto: Taylor Kiser, CC-BY

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.