Go Back
+ 250 ml-burkar

Grön tomatsalsa

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 6 250 ml-burkar
Inkokningstid 20 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 1,5 kg gröna tomater mät efter att du skalat och hackat dem grovt
  • 250 g chili Valfria sorter, blanda fritt, men max 250 g. Även paprika går bra. Hackas.
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 400 g lök skalad och hackad
  • 125 ml limejuice från flaska. Inte färsk alltså.
  • 35 g färsk koriander finhackad. Kan ersättas med mindre mängd torkad koriander också.
  • 2 tsk spiskummin mald
  • 1 tsk oregano torkad
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar mald

Instruktioner
 

  • Skölj tomaterna. Skålla dem i 60 sekunder i kokande vatten (bloggen föreslår dock lite längre, kanske 3 minuter) och häll sedan över tomaterna i kallt vatten.
  • Skala tomaterna. I bästa fall har allt skal börjat lossna efter skållningen, men annars får du skala vissa med kniv eller liknande.
  • Hacka tomaterna ganska grovt.
  • Väg det du har hackat upp tills du får den mängd som är angiven i ingredienslistan. Lägg den hackade tomaten i en kastrull.
  • Skölj och hacka chili, lök och vitlök. Lägg i samma kastrull.
  • Häll i limejuicen.
  • Koka upp.
  • Låt sjuda i ca 3 minuter.
  • Häll över i burkar (250 ml eller 500 ml, men inte större), använd 1,25–2 centimeter luftspalt.
  • Avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker, fyll på tills du har 1,25–2 centimeter.
  • Torka av kanten på burkarna och sätt på locken.
  • Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
  • Koka i 20 minuter om du bor under 305 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så.
  • Godast efter minst en månad i skafferiet.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Justeringsalternativ

  • Det tål att upprepas att detta recept endast är tänkt för gröna tomater. Vill du göra på röda tomater så kan du istället följa receptet på Salsa Ranchera. Även det ger en fantastiskt god salsa.
  • Vill du utesluta något eller minska mängden på något (host chili host) så går det jättebra så länge det är något som inte har ett lågt pH. I detta fall kan du minska på allt utom gröna tomater och limejuice.
  • Chili och paprika räknas i det här fallet som i princip samma. Vill du ha en sötare och mindre stark grön tomatsalsa kan du ersätta en del chili med paprika, eller helt enkelt köra med mild chili. Bara du inte överstiger mängden.
  • Torra kryddor (inte den färska koriandern alltså) kan man laborera fritt med. Men kom ihåg att receptet inte bara är framtaget för säkerhet utan även för smak. 🙂
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!