Inkokning i ugn är inte inkokning
Hygien och hälsa Kommentarer

Inkokning i ugn är inte inkokning

Ska vi konservera burkarna i ugn älskling? frågar den du bor med.

NAJ FÖR FANKEN, ska du svara då.

Ok, du kanske tänker att det vore jättesmart att konservera i ugn. Jag menar, du kan ju ställa ugnen på typ 275 grader! Värsta megakonserveringen ju, sviiinvarmt. Det borde ju funka bra, eller hur? Nej. För det första, även om lufttemperaturen är 275 grader så blir vattnet i livsmedlet du kokar ändå bara 100 grader som absolut mest. Och blir det hundra grader egentligen? Basta gör många gärna i runt 100 grader. Men när badade du i hundragradigt vatten senast? Värmeöverföringen i luft jämfört med vatten är nästan ojämförbar. Du bränner dig inte av att ha hundragradig luft, men hundra grader varmt vatten kan brännskada dig för livet om det vill sig illa.

Vi kan ta ett exempel också. Om du tillagat kött i ugnen så kanske du har haft en termometer i köttet för att veta när det är klart. Efter över en timme i ugnen ställd på 180 grader så kanske du ändå inte har mer än runt 70 grader inne i köttet. Varför skulle då innehållet i din konservburk nå 100 grader efter typ en halvtimme?

Kort och gott, om du ska konservera något i 100 grader, välj då vattenbadskonservering och inte ugnen. Men tänk på att inte allt går att vattenbadskonservera! Är det som du ska konservera i burkar inte surt nog så krävs tryckkonservering.

Läs mer i den här artikeln på Healthy Canning.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.