Lax är kanske inte särskilt många självförsörjande på (såvida du inte är någon uppfinningsrik person som dragit igång en akvaponisk verksamhet i garaget?!), men någon gång per år kommer det ju så bra erbjudanden på lax i affären att man blir sugen på att köpa på sig en årsförbrukning. Har man brist på plats i frysen kan man ju då passa på att göra lite tryckkonserverad lax istället. Du behöver bara lite burkar och en tryckkonserveringsapparat.
Själva proceduren är nästan ovanligt enkel faktiskt! Laxen är råpackad utan extra tillsatt vätska och kommer därför kokas i sin egen köttsaft. Det enda du tillsätter utöver laxen är eventuella torkade kryddor och salt. Men det är frivilligt.
OBS! Tryckkonserveringsproceduren är lite annorlunda jämfört med hur man brukar göra då du i det här fallet ställer ner burkarna i en kall konserveringsapparat med kallt vatten. Du värmer alltså upp burkarna tillsammans med vattnet i apparaten. I övrigt gör du som vanligt.
Receptet på tryckkonserverad lax kommer ursprungligen från den kanadensiska burktillverkaren Bernardin och går att hitta på engelska här.
Receptfakta
Metod: Tryckkonservering (råpackning)
Antal burkar: En 0,5-litersburk rymmer cirka 400 g lax
Luftspalt (”headspace”): 2,5–3 cm (1 inch är 2,54 cm)
Inkokningstid: 100 min (i burkar på upp till 0,5 L)
Ingredienser
- Lax
- Eventuellt salt (originalreceptet anger 1 tsk per 0,5 L burk, men vi tyckte det blev för salt)
- Eventuellt andra torkare kryddor
Instruktioner
- Rensa laxen från huvud och fenor samt skölj bort allt blod om du inte köpt färdigrensad lax. Skinn och ben tar du bort om du vill det, det är inget krav.
- Skär upp laxen i lämplig storlek för dina burkar (upp till 500 ml, finns ingen testad tid för 1 liter).
- Packa laxen tajt i rumstempererade burkar (alltså inte uppvärmda) och lämna 2,5–3 cm luftspalt (1 inch) till burkens kant. Du ska alltså inte tillsätta något vatten.
- Tillsätt eventuellt salt efter smak i varje burk på 500 ml. NCHFP anger 1 tsk per burk på 500 ml, men vi tyckte det var för salt.
- Tillsätt eventuellt torkade kryddor efter eget tycke och smak.
- Lax är väldigt fett och kladdigt. Därför är det extra noga att du torkar av alla burkars kanter med en trasa doppad i ättika eller vinäger för att få bort fettet innan du sätter på locket. Annars riskerar du att inte få vakuum.
- Sätt på lock på dina burkar.
- Ställ ner burkarna i din tryckkonserveringsapparat (som inte ska vara uppvärmd än).
- Fyll på med rätt mängd vatten i din tryckkonserveringsapparat (enligt anvisningarna till just din apparat) om du inte redan gjort det. Om du redan har vatten i bör det vara kallt eller rumstempererat för att inte riskera att de kalla burkarna spricker.
- Sätt på locket på din tryckkonserveringsapparat och sätt på värmen på spisen.
- Gör resterande steg av tryckkonserveringsproceduren som vanligt (från steg 5 i guiden som du hittar här på bloggen), det vill säga lufta ur, lägg på vikt och så vidare.
- Konservera i 100 minuter på 10 PSI (eller 15 PSI om du bor över 300 meter över havet).
- När du tar ut burkarna ur apparaten kommer de vara fyllda med vätska som pressats ut ur fisken. Fisken har alltså kokas i sin egen köttsaft. Mums!