Vanlig inlagd smörgåsgurka i all ära, men vill du testa något annat i år? Här kommer ett recept på hamburgergurka med chili, som har sitt ursprung från boken ”The Complete Preserving Book by the Canadian Living Test Kitchen”. Vi har hämtat det från Healthy Canning. Vi har justerat det genom att utöka mängden vinäger, då vätskan inte räckte på långa vägar för oss.
Avlånga och goda gurkskivor inlagda i äppelcidervinäger tillsammans med lite lök, lite paprika och lite chili. Mums! Förvänta dig inte en klassisk svensk smörgåsgurka bara då den här bjuder på andra smakupplevelser. Är du nervös av dig kan det vara bra att testa en mindre batch första gången för att se om det är något för dig. Skulle lagen vara för söt för din smak kan du minska mängden utan att det blir ett säkerhetsproblem.
Receptet är råpackat, vilket många av er säkert uppskattar då det förenklar proceduren ganska mycket. I med kalla gurkskivor i burkar och häll över lagen, helt enkelt. Trevligt! Här hittar du även ett recept på konserverad picklad rödlök, om du vill ha en extra släng av sötma till din hamburgare.
Receptfakta
- Metod: Vattenbadskonservering
- Antal burkar: 5 st 500 ml
- Luftspalt (”headspace”): 1,25–2 cm (½”) för lagen och 2,5–3 cm (1″) för gurkan
- Inkokningstid: 10 minuter (oavsett burkstorlek)
Ingredienser
- 1,5 kg inläggningsgurkor (gärna något kortare än längden på dina burkar)
- 150 g lök (tunt hackad)
- 2 st chili (gärna starka)
- 75 g paprika
- 125 g salt (på riktigt, men det ska inte ner i burkarna)
- Cirka 24 st iskuber
- 2 msk svartpepparkorn
- 2 msk senapsfrö
- 2 tsk sellerifrön
- ½ tsk gurkmeja
- ½ krm mald kryddnejlika
- 1 liter äppelcidervinäger, 5 % syra (går alltid att byta till ättika 12 % som är utspädd till 6 %)
- 750 g socker
Instruktioner
- Skölj gurkorna noga.
- Skär bort ändarna på gurkorna. Skär dem sedan på längden i 5 mm tjocka avlånga skivor. Lägg gurkorna i en stor skål.
- Skala och hacka löken i tunna skivor, lägg därefter i skålen.
- Skölj och hacka chilin och paprikan, lägg därefter i skålen.
- Fördela salt över gurkan, löken, chilin och paprikan.
- Täck med iskuberna.
- Låt allt stå i omkring 3 timmar.
- Under tiden kan du göra en kryddmix med pepparkorn, senapsfrön, sellerifrön, gurkmeja och kryddnejlika. Avvakta sedan med kryddmixen.
- När omkring 3 timmar har gått kan du blanda och börja värma upp vinägern och sockret.
- Skölj ur grönsakerna (gurkan, löken, chilin och paprikan) i skålen noga och häll bort allt vatten och eventuell is som kan finnas kvar. Pressa gärna grönsakerna lite försiktigt för att dränera ur vattnet extra mycket.
- Strö ut kryddmixen över grönsakerna och försök fördela den jämnt.
- FRIVILLIGT: Om du har och vill använda kalciumklorid kan du hälla i ½ krm i varje burk.
- Fördela ut gurkan, löken, chilin och paprikan i halvlitersburkar. Packa ganska tajt om möjligt.
- Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1″).
- Se till att lagen kokar och fördela den sedan ut i alla burkar.
- Lämna en luftspalt på 1,25–2 cm (½”).
- Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker, fyll på med mer lag tills du har rätt luftspalt.
- Torka av burkkanterna, gärna med en trasa med lite ättika på. Sätt på lock och ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
- Koka i 10 minuter om du bor under 300 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så, vilket ganska få gör i Sverige.
- Godast efter minst en månad i skafferiet.
Det receptet kommer jag att testa! Men vad är kalciumklorid och var får man tag i det?
Vi kommer att lägga upp en artikel som handlar mer om det senare idag. Man brukar kunna hitta det på hemsidor som riktar sig till ölbryggarentusiaster bland annat, vi kommer att länka till det i inlägget. Dock går det i princip lika bra utan, vi använde inte det själva.
Hej igen! Nu finns artikeln uppe här: https://konservgeek.se/2023/10/05/vad-ar-pickle-crisp/