Vi odlar ganska mycket potatis här hemma. Så pass att vi inte har köpt potatis på flera år nu. Potatisen förvarar vi i jordkällaren, vilket fungerar jättebra. Så då frågar du dig kanske: varför sjutton ska ni konservera potatis?
Det enkla svaret är: ”stekt potatis”. Vi älskar att steka den där potatisen som blev över från gårdagens middag. Men ibland vill man ju ha stekt potatis trots att man inte kokade någon potatis dagen innan. Eller är det bara vi? Hur som helst, det är supersmidigt att konservera potatis som man sedan kan värma när man vill ha en snabb måltid. Knäck en burk, häll bort vattnet och släng ner potatisen i stekpannan med något annat smaskigt till. Klart på några minuter. Eller varför inte hälla ner potatisen i en kastrull med lite mjölk och mosa för ett supersnabbt potatismos?
Receptet hittas i ordinarie form på National Center for Home Food Preservation (NCHFP).
Receptfakta
Metod: Tryckkonservering
Antal burkar: NCHFP anger att 9 kg potatis räcker till ca 7 enlitersburkar
Luftspalt (”headspace”): 3 cm
Inkokningstid: 35 minuter i 500 ml-burk; 40 min i 1-litersburk
Ingredienser
- Potatis
- Eventuellt salt
- Eventuellt askorbinsyra (för att undvika att potatisen mörknar något)
- Vatten
Instruktioner
- Skala och skölj potatisarna (ja, de måste skalas).
- Lägg dem med fördel i vatten med lite askorbinsyra i. Detta eftersom det gör att potatisen inte blir lika brun när du senare konserverar den. Inte hela världen om du skippar detta steg, men det ser trevligare ut.
- Förkoka potatisen (hetpackat – om du vill göra råpackat, läs längre ner!)
- Om du tärnar potatisen i bitar om ca 1–2 cm kokar du potatisen i 2 minuter.
- Om du delar dem till större bitar om max 5 cm i diameter (hela potatisar om de inte är större än 5 cm alltså) kokar du dem i 10 minuter.
- Medan du förkokar potatisen kan du börja koka upp en ny kastrull med vatten. Detta är vattnet du ska ha i konservburkarna senare.
- När potatisen kokat klart häller du bort kokvattnet. Detta eftersom kokvattnet innehåller mycket stärkelse som du inte vill ha, av kvalitetsskäl.
- Fördela ut potatisen i varma burkar på antingen 500 ml eller 1 liter. Spara en luftspalt på 2,5–3 cm.
- Häll eventuellt i salt i varje burk (ca ½ tsk i halvlitersburkar och ca 1 tsk salt i enlitersburkar).
- Häll på det kokande vattnet i burkarna och spara en luftspalt på 2,5–3 cm. Ta bort luftbubblor och kontrollera luftspalten. Häll på mer vatten vid behov.
- Torka av kanten på burkarna, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
- Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
- Om du bara har burkar på 500 ml kokar du i 35 minuter. Om du har en eller fler burkar på 1 liter kokar du i 40 minuter.
Råpackat alternativ från Ball
Det finns inget råpackat alternativ i USDA:s Complete Guide to Home Canning, och de anger aldrig varför. Dock erbjuder Ball råpackat alternativ i boken The All New Ball Book of Canning and Preserving. Detta innebär alltså att hetpackningen är helt och hållet en kvalitetsfråga och inte en fråga om säkerhet. Nackdelen med att råpacka potatisen är att den lättare blir missfärgad då, samt att du får mer stärkelse som flyter runt i burkarna vilket inte ser så trevligt ut. Samtidigt är det väldigt smidigt att råpacka, så du kan ändå vilja överväga det alternativet ändå. Inkokningstiden är densamma, det vill säga 35 minuter för halvliter och 40 minuter för en liter.
Om du vill råpacka istället för att hetpacka skippar du helt enkelt steg 3–5. Fördela ut rå potatis i burkar, häll i salt och eventuella kryddor i burkarna och häll sedan på hett vatten. Proceduren är i princip identisk med när man råpackar morot.
Ball har några kryddningsförslag i receptet för råpackad potatis. De ser ut så här:
Kryddor per varje enlitersburk (halvera för halvlitersburk) | Buljong att ha som vätska | |
Örtpotatis | 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar, ½ tsk rosmarin, ½ tsk timjan | Kyckling- eller grönsaksbuljong |
Chipotlepotatis | 1 tsk salt, ½ tsk chilipeppar chipotle, ¾ dl hackad färsk koriander, 2 tsk pressad vitlök | Kyckling-, grönsaks- eller köttbuljong |
Medelhavspotatis | 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar, 1 tsk oregano eller rosmarin, 1 tsk citronskal | Kyckling-, grönsaks- eller köttbuljong |
Ball beskriver ett lite annat sätt att fördela kryddorna, men vi anser att det är enklast att fördela ut dem i tomma burkar först och sedan fördela ut potatisen och sist den heta buljongen. Det går såklart att använda buljongtärningar till det här om du inte har egengjord buljong.
När man öppnar en burk föreslår Ball att man gör potatismos med örtpotatisen, att man kokar upp chipotlepotatisen som den är samt att man steker medelhavspotatisen.
Om du vill följa kryddnings- och buljongförslagen eller inte är upp till dig. Det går lika bra med bara salt och rent vatten också.