Grillsäsongen är igång! Vad är godare då än att knäcka en burk hemkonserverad ajvar?! Ajvar är en populär paprika- och auberginebaserad röra från Balkanområdet som ger en härlig färg till maten. I konserverad form håller den såklart i åratal i skafferiet dessutom. Använd den som dipp till grönsaker eller grillat kött och sommarmiddagen är räddad. Röran passar även utmärkt som smaksättare i olika såser, grytor och dressingar. Eller varför inte bre på frukostmackan?
Det här receptet från Ball ger i sitt grundutförande fyra härligt rödorangea kvartlitersburkar. Det lutar åt det syrligare hållet, vilket både kan vara bra eller dåligt beroende på vad du förväntar dig. Anledningen stavas förstås vattenbadskonservering och kravet på lågt pH-värde. Det är egentligen inte så värst stor mängd vinäger i receptet, men jämfört med den mängd man kanske brukar ha när man gör en sats för kylskåpsförvaring är det ganska mycket. Hur som helst, det blev riktigt gott ändå.
Så till alla er som svämmar över i aubergine och paprika: kör en sats (eller tre) av det här riktigt trevliga receptet på hemkonserverad ajvar. Du bestämmer själv om du vill ha den mild sås eller om du vill ge den lite sting med hjälp av chili.
Hemkonserverad ajvar
Ingredients
- 700 g aubergine 700 g är ca 2–3 st
- 1,2 kg paprika 1,2 kg är ca 5–6 st
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 tsk salt
- 1,5 dl äppelcidervinäger 5 %
- 1 st chili FRIVILLIGT, utan frön
Instructions
- Sätt på ugnen på 200℃.
- Ta fram två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Häll på lite matolja försiktigt.
- Skölj all aubergine. Klyv den på mitten. Lägg sedan halvorna på en ugnsplåt med skalet utåt. Stick några hål i skalet.
- Skölj all paprika. Klyv den på mitten. Ta ur kärnhusen och lägg sedan halvorna på den andra ugnsplåten med skalet utåt.
- FRIVILLIGT: Om du vill ha chili, skölj och klyv även den. Ta ur kärnhus och lägg halvorna tillsammans med paprikan med skalet utåt.
- Ställ in plåtarna i ugnen och ugnsrosta paprikan och auberginen tills skalet börjar brännas och få en lite svart grillad yta. Det tar ungefär 20 minuter för paprikan och 30 minuter för auberginen.
- Ta ur paprikan. Lägg dem i en skål eller kastrull och täck med ett lock i cirka tio minuter. Ångan inne i skålen eller kastrullen kommer då få skalen att lossna. Ta bort skalen med en vass kniv. Lägg den skalade paprikan i en matberedare med knivblad.
- Ta ur auberginen. Låt den kallna tills du kan ta den med händerna. Gröp ur innehållet, men försök undvika stora frön. Lägg innehållet i matberedaren tillsammans med paprikan. Kassera skalet och stora frön.
- Tillsätt vitlök, salt och eventuell chili till matberedaren.
- Kör matberedaren till önskad konsistens; "chunky" eller puré är helt upp till dig i det här receptet.
- Häll över innehållet till en kastrull. Tillsätt äppelcidervinägern och koka upp. Rör om noga. När det är kokhett kan du stänga av plattan; det behöver inte koka i flera minuter.
- Fyll varma kvartslitersburkar med röran. Använd 1,25–2 centimeter luftspalt och avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker när du avlägsnar luftbubblor fyller du på mer sås tills du har rätt luftspalt igen.
- Torka av kanten på burkarna (gärna med en trasa doppad i ättika) och sätt på lock.
- Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
- Koka i 15 minuter om du bor under 305 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så. Se anteckningar nedan.
Notes
Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.
Läs om hur du vattenbadskonserverar här.
Läs om luftspaltens betydelse här.
Detta ska testats, ajvar som är så gott 😋.
Visst kan man byta äppelcidervinägern mot annan vinäger eller ättika så länge den är på minst 5 procent? Säkerhetsmässigt borde det vara samma sak? Smakmässigt lite annorlunda 🙂
Japp, helt rätt! Ättiksyra som ättiksyra. 🙂