Hemkonserverad vegetarisk ärtsoppa
Matlåda Soppa Tryckkonservering

Hemkonserverad (vegetarisk) ärtsoppa

Ärtsoppa är gott, men den enda konserverade ärtsoppan som finns som också är god är Soldatens (icke-vegetariska) ärtsoppa. Det finns en konserverad vegetarisk variant av Soldatens ärtsoppa, men den är helt enkelt inte särskilt god enligt oss. Eftersom hustrun inte äter kött och vi äter vegetarisk ärtsoppa på tub lite nu och då så fick det bli en hemkonserverad vegetarisk ärtsoppa. Hur gör man detta då?

Receptfakta

 • Metod: Tryckkonservering
 • Antal burkar: Ungefär 7–8 burkar på 1 liter eller det dubbla antalet på 500 ml.
 • Luftspalt (”headspace”): 3 cm
 • Inkokningstid: 75 min om du har bara 500 ml-burkar, 90 min om du har minst en på 1 liter.

Kombinera ihop två recept

Jag kombinerade ihop kryddningen från receptfavoriter.se med ett testat och säkert recept från amerikanska Ball och kanadensiska Bernardin, publicerat på Healthy Canning. Märk förresten hur nordamerikanerna är lite knasiga: de puréar ärtorna. Skandal!

Enligt receptet på Healthy Canning kan man skippa köttet och citronjuicen, så jag börjar där. Allmänt för tryckkonservering gäller också att torra kryddor går att byta ut lite hur man vill, så det som återstår som måste-krav för receptet är då vatten, ärtor, morötter och lök.

I detta recept gäller egentligen ”split peas”, vilket alltså är skalade ärtor. Vafalls? Nån jänkaridé som jag struntar i. Skillnaden nu blir då att vi måste blötlägga ärtorna, vilket inte behövs när man har skalade ärtor.

Kryddorna körde jag som sagt efter receptet på Receptfavoriter.

Till sist så tredubblade jag receptet eftersom jag ville ha mycket soppa.

Som sagt måste detta recept tryckkonserveras. Kokar du i vattenbad kan du om det vill sig illa riskera livet på dig själv och andra. Om du dock tryckkonserverar enligt instruktionerna så behöver du inte vara orolig dock. Så slappna av och planera lite inköp, för nu kör vi.

Ingredienser

 • 6 liter vatten
 • 1500 g blötlagda gula ärtor (vägda när de är torra)
 • 9 skalade och hackade medelstora morötter
 • 3 hackade medelstora lökar
 • 3 lagerblad (frivilligt)
 • Salt efter smak
 • 6 grönsaksbuljongtärningar
 • 1,5 tsk torkad timjan
 • 1,5 tsk torkad mejram
 • (Om du vill ha kött, ta då 600 gram rimmat sidfläsk som du tärnar.)

Detta blev runt 5 burkar på 1 liter samt 5 burkar på 0,5 liter + cirka 2 liter extra (som vi förvarade i kylskåpet för att kunna äta under de närmaste dagarna).

Instruktioner

 1. Blötlägg de gula ärtorna i 12 timmar innan du ska fixa soppan, alltså typ kvällen innan.
 2. Koka upp de blötlagda ärtorna och låt sjuda tills de är mjuka (knappt en timme).
 3. Häll i resterande ingredienser: morötter, lök, kryddor och nedsmulade grönsaksbuljongtärningar. Låt sjuda i ytterligare cirka 30 minuter. Om du ska ha kött, häll även i det.
 4. Smaka av med salt. Det behövs en hel del.
 5. Plocka ur lagerbladen om du hade i såna.
 6. Häll i burkar och lämna 3 centimeter luftspalt (headspace) upp till locket.
 7. Tryck ner en kniv i burkarna för att avlägsna eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka lite.
 8. Justera eventuellt luftspalten igen så att du återigen har 3 centimeter efter att du har tagit bort luftbubblor.
 9. Torka av burkkanter, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
 10. För 99 procent av alla i Sverige ska man tryckkonservera med 10 lbs i tryck, men om du är en av de få som bor över 300 meter över havet ska du köra med 15 lbs i tryck.
 11. Har du bara 0,5 liters-burkar så kör du i 75 minuter, men om du som jag har en eller flera burkar på 1 liter så måste du köra i 90 minuter (även om du har mindre burkar också).

Slutsats

Det här var ett kul recept som jag rekommenderar. Inga problem att ha med kött om du vill ha det, i så fall blir det som sagt cirka 600 gram du ska ha. Häll i det i steg 3.

Soppan kommer verka otroligt vattning när du häller den i burkarna, men den kommer att tjocka till sig rejält. Den kommer till och med skikta sig en aning i burken när den kallnat så att du får en tjock ärtsoppsklump i botten och nästan bara vatten längst upp. När du öppnat en burk, värmer upp den och rör om så kommer den bli perfekt i konsistensen.

Lycka till!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

3 kommentarer

 1. Eva Mohlin säger:

  Hej! Jag har inte läst allt än men jag kan ändå säga att jag uppskattar ert arbete väldigt mycket. Så mycket enklare för mig som nybörjare att gå via er version än att trassla med orginalet. Orginalet har jag förstås kvar för allt det ni inte skrivit om än men jag kommer i fortsättningen titta hos er först.
  Jag skulle vilja tipsa om två saker ni inte tagit upp. I avsnittet om konserveringsapparater nämner ni inte Luna från portugisiska Artemis. Det är en tryckkokare på 23 liter som funkar på induktionsspis. Den har rekommenderats i hermetiseringsgruppen. I avsnittet om burkar kan det väl vara värt att nämna att det numera finns konservburkar med gurka, röbetor, sylt mm som har delade lock och som fungerar väldigt bra att tryckkonervera i. Hur många gånger de går att använda vet jag dock inte (än). Hälsningar Eva Mohlin

  1. Hej!

   Kul att du har hittat hit och tack för din kommentar! 🙂

   Kan det vara Artame du syftar på? Där hittar jag nämligen en tryckkokare på 23 liter, men Artemis Luna ger mig bara bilder på en tecknad katt, hehe. Hur som helst så är 23 liter helt klart en bra storlek som bör vara ok att konservera i, men jag kan inte se någon manometer eller någonstans där man kan sätta på en vikt, så jag vet inte hur man kan få rätt tryck på den. Vill därför inte skriva om den förrän jag kan veta hur man faktiskt kan få 5, 10 eller 15 psi. Sen kostade den, vad jag kunde se, lika mycket som en All American kostar importerad och klar (!), så jag kan inte riktigt se hur den där skulle kunna vara ett bättre köp. Men om någon som har en sån kan skicka lite bilder eller en beskrivning så kan jag absolut ta med den. Tack för tipset!

   Burkarna med tvådelade lock, du menar inte såna ”lätt att öppna”-lock? Principen på såna lock blir väl i stort sett densamma som med ett enkelt lock eftersom du inte kan plocka av själva ringen runt om?

 2. […] konserverade jag ärtsoppa och använde ett recept från Konservgeek. Jag valde att ha i fläsklägg, då man i min familj gärna vill ha lite kött att äta och som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.