Go Back
+ servings

Hemkonserverad ärtsoppa

Metod Tryckkonservering
Portioner 8 1 L-burkar
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 6 liter vatten
  • 1500 g gula ärtor blötlagda. vägda när de är torra
  • 9 st morötter skalade och hackade. Medelstora.
  • 3 st lökar hackade. Medelstora.
  • 3 st lagerblad frivilligt
  • 6 st grönsaksbuljongtärningar
  • Salt efter smak
  • 1,5 tsk timjan torkad
  • 1,5 tsk mejram torkad
  • 600 g rimmat sidfläsk frivilligt, tärnat

Instruktioner
 

  • Blötlägg de gula ärtorna i 12 timmar innan du ska fixa soppan, exempelvis kvällen innan.
  • Häll bort blötläggningsvattnet. Fyll en gryta med vatten och häll i de blötlagda ärtorna.
  • Koka upp de blötlagda ärtorna och låt sjuda tills de är mjuka (knappt en timme).
  • Under tiden kan du förbereda morötter, lök och eventuellt fläsk.
  • Häll i resterande ingredienser: morötter, lök, kryddor och nedsmulade grönsaksbuljongtärningar. Om du vill ha fläsk, häll även i det. Låt sjuda i ytterligare cirka 30 minuter.
  • Smaka av med salt. Det behövs en hel del.
  • Fiska upp lagerbladen och ta bort dem.
  • Häll över i burkar på max 1 liter och lämna 2,5–3 centimeter luftspalt upp till locket.
  • Tryck ner en kniv i burkarna för att avlägsna eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka lite. Justera i så fall upp luftspalten igen med mer soppa.
  • Torka av burkkanter, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
  • Tryckkonservera med 10 PSI i tryck, alternativt 15 PSI om du bor högre upp än 305 meter över havet.
  • Kör i 75 minuter om du bara har burkar på 500 ml. Har du en eller flera burkar på 1 liter, kör i 90 minuter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Soppan kommer verka otroligt vattning när du häller den i burkarna, men den kommer att tjocka till sig rejält. Den kommer till och med skikta sig en aning i burken när den kallnat så att du får en tjock ärtsoppsklump i botten och nästan bara vatten längst upp. När du öppnat en burk, värmer upp den och rör om så kommer den bli perfekt i konsistensen.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!