Blötlägg de gula ärtorna i 12 timmar innan du ska fixa soppan, exempelvis kvällen innan.
Häll bort blötläggningsvattnet. Fyll en gryta med vatten och häll i de blötlagda ärtorna.
Koka upp de blötlagda ärtorna och låt sjuda tills de är mjuka (knappt en timme).
Under tiden kan du förbereda morötter, lök och eventuellt fläsk.
Häll i resterande ingredienser: morötter, lök, kryddor och nedsmulade grönsaksbuljongtärningar. Om du vill ha fläsk, häll även i det. Låt sjuda i ytterligare cirka 30 minuter.
Smaka av med salt. Det behövs en hel del.
Fiska upp lagerbladen och ta bort dem.
Häll över i burkar på max 1 liter och lämna 2,5–3 centimeter luftspalt upp till locket.
Tryck ner en kniv i burkarna för att avlägsna eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka lite. Justera i så fall upp luftspalten igen med mer soppa.
Torka av burkkanter, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
Tryckkonservera med 10 PSI i tryck, alternativt 15 PSI om du bor högre upp än 305 meter över havet.
Kör i 75 minuter om du bara har burkar på 500 ml. Har du en eller flera burkar på 1 liter, kör i 90 minuter.