Konserverade inlagda brysselkål
Grönsaker Inläggningar Vattenbadskonservering

Konserverad inlagd brysselkål

Konserverad inlagd brysselkål

Vi fick ta över ett gäng plantor som vi först trodde var grönkål, men när de började växa till sig i pallkragarna insåg vi att de var brysselkål. Det verkar kunna bli en bra skörd, så vi tänkte att vi redan nu ska förbereda ett recept med konserverad inlagd brysselkål som vi ska prova senare. Ett testat recept för att tryckkonservera brysselkål finns tyvärr inte (troligen blir det inte så bra kvalitet så att man därför valt att inte publicera ett recept), så att lägga in i sockerlag är det enda alternativet. Men att lägga in olika grönsaker i sockerlag brukar ju kunna bli en riktig hit, så inte oss emot!

Receptet kommer ursprungligen från NCHFP och hittas även på Healthy Canning.

Receptfakta

Ingredienser

  • 1,5 kg brysselkål
  • Ättika eller vinäger (välj en av nedanstående):
    • 500 ml ättika, 12 % + 500 ml vatten (totalt 1 liter på 6 %) ELLER
    • 1 liter äppelcidervinäger, 5 %
  • 200 gram gul lök, hackad tunt
  • 150 gram röd paprika, grovt tärnad
  • 2 msk senapsfrö
  • 1 msk sellerifrö
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chiliflingor
  • 400 gram socker

Instruktioner

  1. Tvätta brysselkålen samt ta bort stjälkar och grövre yttre blad. Dela på de som är större än 5 cm i diameter. Skär då genom stjälken så de håller ihop.
  2. Skålla brysselkålen i saltat vatten och koka upp vattnet igen. Koka därefter i fyra minuter från och med att det börjat koka igen.
  3. Töm ut det kokande vattnet och häll över brysselkålen i en gryta med kallt vatten. Skölj sedan.
  4. Ta en stor gryta och lägg i allt från ingredienslistan utom brysselkålen.
  5. Koka upp och låt sedan sjuda i fem minuter.
  6. Fördela brysselkålen mellan burkarna (500 ml eller mindre). Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm upp till kanten på burkarna.
  7. Om du märker att du behöver fler burkar märker du det nu och kan då passa på att plocka fram dem.
  8. Ta en hålslev och fördela löken och paprikan jämnt mellan burkarna. Lämna en luftspalt på 1,25–2 cm (½ inch) upp till kanten på burkarna.
  9. Fyll burkarna med lagen. Lämna samma luftspalt som ovan, dvs 1,25–2 cm (½ inch).
  10. Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka, så justera upp den vid behov.
  11. Torka av kanten på burkarna, gärna med ren ättika, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad.
  12. Koka burkarna i 10 minuter. Anpassa tiden om du bor över 305 meter över havet.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.