Hemkonserverad gulaschsoppa
Kött Matlåda Soppa Tryckkonservering

Hemkonserverad gulaschsoppa

När vintern är mörk och kall och det är dags att ta sig iväg till jobbet i beckmörker – då finns det väl få saker som piggar upp så mycket som en riktigt god hemkonserverad gulaschsoppa till lunch?

Vi har sedan tidigare lagt upp vår översättning av USDA:s soppmall här på bloggen. Av den kan man göra närmast oändliga kombinationer av soppor för alla smaker. Ett recept vi lagt upp sedan tidigare som utgår från soppmallen är indisk potatissoppa. Den här gången reser vi hem till Europa igen men skippar det indo-euopeiska genom att göra en ungersk gulaschsoppa. Smidigt och gott!

Kom ihåg att du kan ändra väldigt fritt över vilka ingredienser du använder när du gör den här. Läs igenom soppmallen bara innan du justerar saker så vet du precis vad du kan ändra och inte. Huvudsaken är att du fyller halva burken med fast och fyller upp resten med flytande.

Hemkonserverad gulaschsoppa

Metod Tryckkonservering
Portioner 4 1 L-burkar
Inkokningstid 60 min (500 ml), 75 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 200 g gul lök hackad, väg efter att du har skalat
  • 450 g potatis tärnad, väg efter att du har skalat
  • 250 g paprika tärnad, väg efter att du har rensat
  • 1 kg köttfärs
  • 1,2 kg krossade tomater omkring 3 st tetror
  • 1,4 liter vatten
  • 2-3 st köttbuljongtärningar eller egen köttbuljong, byt i så fall ut en del av vattnet
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner
 

  • Skala lök och hacka.
  • Skala potatis och tärna. Grovlek är inte så noga, men vi gjorde cirka 2 cm.
  • Tärna paprikan och rensa bort fröhuset. Detsamma gäller här som för potatisen.
  • Ta fram en stor gryta och häll lite olja i den. Värm upp.
  • Frivilligt: Ta även fram en stekpanna för att bryna köttfärsen.
  • Fräs löken, potatisen och paprikan lite. Häll sedan i krossade tomater och vatten.
  • Börja på att koka upp grytan. Smaka av med salt och peppar.
  • (Bryn under tiden färsen i stekpannan om du vill det, annars kan du hälla i den direkt i grytan)
  • Tillsätt köttfärsen i grytan om du inte redan gjort det.
  • Låt det koka i någon minut och ta sedan bort grytan från värmen.
  • Ta en hålslev och plocka upp alla fasta ingredienser. Fördela dem jämnt mellan alla burkarna. Täck upp till halvvägs upp till luftspalten (luftspalten ska vara 1″, dvs 2,5–3 cm, så täck halvvägs dit). Pressa ner innehållet en aning med en sked. Burkarna får vara maximalt 1 liter.
  • Fördela soppans vätska till alla burkarna och lämna en luftspalt på 2,5–3 cm.
  • Stick ner en kniv i varje burk för att ta bort bubblor. Se till att justera upp luftspalten igen om den sjunker.
  • Torka av kanten på burkarna (gärna med en trasa doppad i lite ättika), sätt på lock och ställ ner i konserveringsapparaten.
  • Tryckkonservera därefter på 10 PSI i tryck om du bor under 305 m.ö.h. eller 15 PSI om du bor högre upp än så. Kör i 60 minuter om du bara använder burkar på 500 ml, eller 75 minuter om du använder en eller flera burkar på 1 liter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.
Läs om hur du tryckkonserverar här.
Läs om luftspaltens betydelse här.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.