Förvara konserver
Burkar Teori

Förvara konserver

Hur ska man förvara konserver egentligen? Vilken temperatur ska det vara? Ska det vara mörkt eller ljust, torrt eller fuktigt? Vad rekommenderas? Det ska vi prata om nu.

Till att börja med vill vi påpeka att det mesta med att förvara konserver rätt handlar om att bevara näringsinnehåll, konsistens, smak, lukt och visuell kvalitet. Så länge du har ett tydligt vakuum på konservburken kommer det vara säkert att äta innehållet, förutsatt att det är fritt från mögel och dålig lukt (och förutsatt att du följt korrekt procedur vid konserveringen såklart). Det som alltså kan hända sett över en längre tid är att maten helt enkelt inte smakar så mycket längre, att den har tråkig konsistens och att mycket av näringen gått förlorad. Botulinumtoxin och andra otrevligheter kommer alltså inte att teleportera sig in i burken efter en viss tid! Ät och var glad!

Temperatur

Många, vi själva inkluderat, kokar in mat i konservburkar för att kunna förvara den under lång tid i rumstemperatur. Och rumstemperatur går alldeles utmärkt att förvara konserver i. Ett år kan du räkna med att maten håller sig god och ser trevlig ut. Men den kan mycket väl se bra ut och smaka bra längre än så också. Har du burkarna i en jordkällare till exempel kommer innehållet garanterat hålla längre än ett år. Om du har burkarna inomhus i exempelvis köket bör du dock se upp vid värmeböljorna! Vid 30–35 grader varnar amerikanska myndigheter att matens smak, näringsinnehåll och estetiska kvalitet snabbt kan försämras, inom loppet av veckor till och med. Se av samma anledning till att inte förvara burkarna intill en murstock eller kamin, vid en ugn eller något annat som blir väldigt varmt.

Det bör för övrigt inte bli för kallt heller; fryser burkarna och sedan tinar igen kan maten bli allt annat än mumsig i konsistensen.

Ljus

Ska du förvara dina konserver i rumstemperatur är det också bra att försöka förvara dem mörkt eller åtminstone fritt från direkt solljus. Vitrinskåp är snyggt, men kan vara förödande för maten i burkarna om solen lyser rakt in i skåpet. Mörkt är bäst, ljust men utan direkt solljus är helt okej, och direkt solljus är sämst. Fundera över vilka kompromisser du är beredd att göra. Även här har ju jordkällaren såklart en fördel eftersom det generellt är kolsvart där.

Förvara konserver
Vi har dels valt att bygga ett stängt skafferi utan ljusinsläpp som håller något lägre temperatur än det övriga rummet, för konserver vi vill kunna förvara länge …
Förvara konserver
… dels ett mindre vitrinskåp med en glasdörr, där vi förvarar konserver som vi roterar oftare.

Fukt

Till sist har vi fukt. Torrt är bra, och där kommer jordkällarens stora akilleshäl. Men vad är problemet med fukt egentligen? Rost! Om detta egentligen är ett problem för dig eller inte lär väl ha att göra med vilken typ av burk du använder. Använder du Weckburkar finns såklart ingenting som kan rosta. Använder du däremot honungsburkar, mason jars eller burkar med patentlås finns metall som absolut kan rosta. Antingen locken (dåligt!) eller bygeln till locket (mest bara irriterande).

Med det sagt är lock till burkar i princip alltid behandlade eller lackade på ett eller annat sätt, och risken för rost är nog ganska liten. Men risken finns, och det är bra att ha med det i beräkningen.

Slutsats

Slutsatsen blir väl som det ofta brukar låta när det gäller livsmedel och hållbarhet: Torrt, mörkt och svalt. Men du kan tumma på dessa riktlinjer ganska mycket innan det blir ett problem.

Hur förvarar du dina konserver? Kommentera gärna nedan! Läs gärna också vårt inlägg om platseffektivitet för burkar när man bygger skafferi om du planerar att ta fram ny förvaring framöver.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.