Indisk potatissoppa på burk
Matlåda Soppa Tryckkonservering

Indisk potatissoppa på burk

Nyligen publicerade vi den där soppmallen som vi tycker är så bra. Det är ju bara att laborera som man vill ha det själv med det receptet egentligen, men vi tänkte ändå att vi kunde dela med oss av något som vi själva gjort när vi kokat in soppa på burk. Vi är inga mästerkockar, så det är därför baserat på ett recept från någon annan, nämligen undertian.com. ”Men hallå, det är ju en gryta står det ju”. Jo, vi vet, men den funkar ganska bra som ”indisk potatissoppa på burk” också – dessutom håller den ju i rumstemperatur en lång tid framöver!

Det här är en otroligt smakrik och god soppa som kommer värma vilken höststorm som helst. Receptet är dessutom helt veganskt! Det är inte helt lätt att hitta veganska alternativ när det gäller tryckkonservering.

Det var en del pyssel med att få receptet att lira med soppmallen, så nu slipper du göra konverteringen själv. Precis som alla andra soppor du gör enligt soppmallen behöver även den här tryckkonserveras. Det blev en väldigt stor batch i det här receptet eftersom det var en stor batch vi själva gjorde. Vill du inte ha 15–18 st enlitersburkar kan du trycka på ”skriv ut receptet” för få möjligheten att halvera receptet.

När du värmer och äter soppan kan det vara gott att ha i en skvätt grädde.

Indisk potatissoppa på burk

Metod Tryckkonservering
Servings 15 1 L-burkar
Inkokningstid 60 min (500 ml), 75 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Print Recipe

Ingredients
  

Att fräsa till buljongen

  • 15 st vitlöksklyftor finhackade
  • 6 st röd chili finhackad. Vi använde torkad, vilket såklart funkar även det.
  • 6 tsk kanel
  • 6 tsk gul curry
  • Ingefärapulver efter smak. Vi använde ca 1 dl riven färsk ingefära, men det blev lite för trådigt för vår smak

Soppans vätska

  • 8 paket passerade tomater något enstaka paket med krossade går bra att blanda i också
  • 6 liter vatten
  • 8 st buljongtärningar
  • Salt efter smak

Fasta ingredienser

  • 2000 g potatis i runt 2 cm stora bitar
  • 1000 g äpplen skalade dessa kommer i princip smälta bort när du konserverar, men de ger smak
  • 450 g gul lök grovt klyftade
  • 9 dl torkade vita bönor blötläggs dagen innan
  • 450 g hackad spenat fryst eller färsk

Instructions
 

  • Blötlägg de vita bönorna under minst 12 timmar innan du gör soppan.
  • Hacka upp allt som ska hackas: vitlök, chili, potatis, äpplen och gul lök.
  • Fräs vitlök och chili i en stor gryta. Häll även i kanel och ingefära (pulver blir bäst i konserverad form enligt oss) och blanda runt.
  • Ös i passerade tomater och vatten och smula ner buljongtärningar i den stora grytan du fräst kryddorna i.
  • Töm i alla fasta ingredienser i den stora grytan med soppans vätska. Koka upp och låt sjuda i några (två till fem) minuter.
  • Fiska upp alla fasta ingredienser med en hålslev och fördela allt i burkar (max 1 liter) så de täcker 50 % av burkens volym från botten upp till luftspaltsgränsen på 2,5–3 cm.
  • När du fördelat de fasta ingredienserna till 50 % av burkens volym i alla burkar tömmer du i vätskan i alla burkarna så att vätskan når upp till 2,5–3 cm (1 ") från burkens kant.
  • Stick ner en kniv och rör runt för att ta bort eventuella luftbubblor. Häll därefter i mer vätska om luftspalten sjunker när du tagit bort bubblor.
  • Torka av kanterna på alla burkar, sätt på lock och ställ ner i din tryckkonserveringsapparat.
  • Tryckkonservera i 60 minuter om du bara har burkar på 500 ml eller mindre. Kör i 75 minuter om du har minst en burk på en liter. Trycket ska vara 10 psi om du bor under 305 m.ö.h. eller 15 psi om du bor högre upp än så.

Notes

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.