Något som vi tycker är väldigt underskattat är inlagd paprika. Att koka in sin egen är superenkelt och tar inte alls lång tid. Använd i pizzasalladen eller ersätt färsk paprika i något recept när det inte längre är paprikasäsong. Eller ät precis som den är när du är sugen på något sött och surt!
Receptet kommer från USDA och finns därför både på NCHFP och i boken Complete Guide to Home Canning. USDA har varit väldigt generösa och gett oss hemkonserverare en lag på endast 2,5 procent, som ändå uppenbarligen räcker för att få ner pH-värdet tillräckligt. Ofta kör de annars på 5 procent, vilket ibland rent smakmässigt kan kännas lite väl surt. Varför inte passa på då att samtidigt minska mängden socker lite? Lägre koncentration ättika bör ju kräva mindre mängd socker utan att det känns för surt. Vill du minska på socker är det bara att göra det precis som du vill. Det är bara ättikan som har betydelse för säkerheten, inte sockret.
Vi anger två alternativ till lagen. I USA är standardkoncentrationen av ”white vinegar” (dvs ättika) 5 procent (som enkelt kan spädas till 2,5 procent), medan svensk standard är 12 procent. Eftersom det är lite krångligt att späda vår svenska 12-procentiga ättika till 2,5 procent har vi helt enkelt gjort alternativet med ättika till en klassisk 1-2-3-lag. Den lagen ger en koncentration på 3 procent; alltså lite starkare än 2,5 procent. Det är inget problem, utan ger snarare bara en ökad säkerhetsmarginal.
Det andra alternativet är att helt enkelt använda äppelcidervinäger, eftersom det oftast säljs i koncentration på 5 %. Detta ger en annan slags smak, men går istället enkelt att späda till 2,5 procent. Vilken lag du använder är upp till dig. Välj ett av alternativen.
Inlagd paprika
Ingredients
- 3 kg paprika
- vitlöksklyfta 1 st per halvlitersburk
- salt utan tillsatser, ½ tsk per halvlitersburk
Välj antingen ättika eller vinäger
Lag (om ättika)
- 3,5 dl ättika 12 %
- 10,5 dl vatten (ättikan blir alltså utspädd 3 %)
- 7 dl socker
Lag (om vinäger på 5 %)
- 7 dl äppelcidervinäger 5 %
- 7 dl vatten (vinägern blir alltså utspädd till 2,5 %)
- 7 dl socker
Instructions
- Skölj paprikan.
- Dela upp paprikan i fyra delar. Ta bort stjälk, fröhus och frön. Skär också bort missfärgade delar.
- Skär upp paprikan i bitar av valfri storlek. Lägg i en skål eller gryta.
- Välj om du vill använda ättika (12 %) eller vinäger (5 %). Följ ingredienslistan för det du väljer.
- Blanda vatten och ättika/vinäger i en stor gryta. Blanda i socker och koka upp.
- Under tiden lagen hettas upp, fördela ut vitlök och salt i burkar. 1 st vitlöksklyfta per halvlitersburk. Halvera klyftan om du har burkar på 250 ml. ½ tsk salt per halvlitersburk. 1 krm salt om du har burkar på 250 ml.
- När lagen kokar, häll över paprikan och låt sjuda i någon minut.
- Fyll burkar med paprika och toppa med lag. Lämna luftspalt på 1,25–2 cm (½").
- Stick ner en kniv för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten då sjunker kan du fylla på mer tills du återigen har rätt luftspalt.
- Torka av kanten på burkarna (gärna med ren ättika), sätt på lock och ställ ner i kokande vattenbad.
- Inkokningstiden är 5 minuter. Vid så kort tid rekommenderas det att du steriliserar burkarna först. Annars kan du välja att koka in i 10 minuter istället så slipper du det steget.
Notes
Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.
Läs om hur du vattenbadskonserverar här.
Läs om luftspaltens betydelse här.
Varför salt utan tillsatser?!
I inläggningar är det bra att använda salt utan tillsatser (jod och klumpförebyggande medel), inte för att det är något dåligt med tillsatserna utan för att de tenderar att göra lagen lite grumlig. Det är ingen fara om du inte har något annat än vanligt bordssalt, men om du ändå ska handla kan du passa på att köpa lite salt utan tillsatser.
Jag testade göra receptet med chili, som jag förstått ska vara utbytbart med paprika. Jag joxade med kniv för att få bort luftbubblor, men när burkarna kokat färdigt, 10min, kan jag se luftbubblor i burkarna. Kan de göra att vakuum släpper efter ett tag, eller borde det märkas redan när de kallnat och jag tar av klämmorna?
Nä, ingen fara alls! Det kan dyka upp nya luftbubblor efter att man kokat och det är helt normalt. Att man ska ta bort luftbubblor innan är för att det hjälper till att undvika att det kokar över samt att man bättre kan fylla burkarna till max då.
Tack! Vad jag är glad att ni finns. Var skulle jag annars fråga? Googla går ju, om man vill ha många olika mer eller mindre motstridiga svar….Här får jag svar att lita på!