Go Back
+ servings

Inlagd paprika

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 9 500 ml-burkar
Inkokningstid 5 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 3 kg paprika
  • vitlöksklyfta 1 st per halvlitersburk
  • salt utan tillsatser, ½ tsk per halvlitersburk

Välj antingen ättika eller vinäger

Lag (om ättika)

  • 3,5 dl ättika 12 %
  • 10,5 dl vatten (ättikan blir alltså utspädd 3 %)
  • 7 dl socker

Lag (om vinäger på 5 %)

  • 7 dl äppelcidervinäger 5 %
  • 7 dl vatten (vinägern blir alltså utspädd till 2,5 %)
  • 7 dl socker

Instruktioner
 

  • Skölj paprikan.
  • Dela upp paprikan i fyra delar. Ta bort stjälk, fröhus och frön. Skär också bort missfärgade delar.
  • Skär upp paprikan i bitar av valfri storlek. Lägg i en skål eller gryta.
  • Välj om du vill använda ättika (12 %) eller vinäger (5 %). Följ ingredienslistan för det du väljer.
  • Blanda vatten och ättika/vinäger i en stor gryta. Blanda i socker och koka upp.
  • Under tiden lagen hettas upp, fördela ut vitlök och salt i burkar. 1 st vitlöksklyfta per halvlitersburk. Halvera klyftan om du har burkar på 250 ml. ½ tsk salt per halvlitersburk. 1 krm salt om du har burkar på 250 ml.
  • När lagen kokar, häll över paprikan och låt sjuda i någon minut.
  • Fyll burkar med paprika och toppa med lag. Lämna luftspalt på 1,25–2 cm (½").
  • Stick ner en kniv för att ta bort eventuella luftbubblor. Om luftspalten då sjunker kan du fylla på mer tills du återigen har rätt luftspalt.
  • Torka av kanten på burkarna (gärna med ren ättika), sätt på lock och ställ ner i kokande vattenbad.
  • Inkokningstiden är 5 minuter. Vid så kort tid rekommenderas det att du steriliserar burkarna först. Annars kan du välja att koka in i 10 minuter istället så slipper du det steget.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Varför salt utan tillsatser?!

I inläggningar är det bra att använda salt utan tillsatser (jod och klumpförebyggande medel), inte för att det är något dåligt med tillsatserna utan för att de tenderar att göra lagen lite grumlig. Det är ingen fara om du inte har något annat än vanligt bordssalt, men om du ändå ska handla kan du passa på att köpa lite salt utan tillsatser.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!