Konserverade rabarber
Grönsaker Inläggningar Vattenbadskonservering

Konserverade rabarber

Rabarbersäsongen är här! Och frysen är proppad … vad gör man då?! Konserverar rabarbern kanske? Perfekt att knäcka under hösten eller vintern när man får oväntat besök och behöver ha rabarberpaj till fikat! Här kommer ett recept på hur du gör konserverade rabarber.

Det här rabarberreceptet lämpar sig jättebra till en smulpaj och är väldigt enkelt. Det är faktiskt bara rabarber och socker i receptet, hör och häpna. Inte ens vatten!

Just det här receptet är utan förtjockningsmedlet ”Clear Jel”, det vill säga ren modifierad majsstärkelse. Det är lika bra nästan, för Clear Jel måste importeras från USA, och Maizena Snowflake, som lär vara en svensksåld motsvarighet, säljs bara till storkök. Det finns ett annat rabarberrecept som liknar äppelpajfyllningsreceptet vi publicerat tidigare som använder just Clear Jel. Vill ni att vi publicerar även det receptet någon gång i framtiden? Skriv i kommentarerna!

Oavsett, här kommer ett recept på konserverade rabarber! Receptet har hämtats från Healthy Canning men kommer ursprungligen från USDA:s bok ”Complete Guide to Home Canning”.

Receptfakta

Metod: Vattenbadskonservering
Antal burkar: 2,5 kg rabarber gav oss 6 st burkar på 500 ml
Luftspalt (”headspace”): 1,25–2 cm (½”)
Inkokningstid: 15 minuter, oavsett storlek på burkarna (max 1 liter)

Ingredienser

  • Rabarber
  • Socker (ca 100 g per 400 g rabarber, inte så noga)

Instruktioner

  1. Skär bort och kasta alla blad. Skölj stjälkarna.
  2. Hacka upp stjälkarna i 2–3 cm långa bitar, ungefär. Lägg dem i en gryta.
  3. För varje 400 gram rabarber häller du i cirka 100 gram socker.
  4. Blanda runt sockret och rabarberna och låt sedan stå ett tag.
  5. Efter ett tag (omkring en timme kan det ta) börjar det komma ut juice från rabarbern. Ställ då grytan på en platta och sätt på medelhög värme.
  6. Rör om regelbundet och höj successivt värmen på plattan allt eftersom det kommer mer och mer juice.
  7. Till sist kommer juicen börja koka. Ta då bort grytan från plattan direkt, du vill inte överkoka dem.
  8. Häll över rabarber och juice till burkar, max 1 liter stora.
  9. Lämna 1,25–2 cm luftspalt. Stick ner en kniv i varje burk för att få bort luftbubblor. Korrigera luftspalten om den sjunker.
  10. Torka av burkkanterna, sätt på lock och ställ ner i kokande vattenbad.
  11. Oavsett storlek på burkar (max 1 liter) kokas burkarna i 15 minuter. Lägg på tid om du bor högre upp än 305 m.ö.h. enligt instruktionerna i vår vattenbadskonserveringsguide.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

17 kommentarer

  1. Eva-Lena Andersson säger:

    Tack!
    Jättebra recept 👍

    1. säger:

      Hoppas det smakar! 😊

  2. Ann-Charlotte Beckman säger:

    Och när min frys nu är full av rabarber, så hittar man hit….
    Jag antar att det finns nte funkar s bra med frysta rabarber….

    1. säger:

      Oj, bra fråga. Vågar varken säga bu eller bä, men risken finns väl att det blir lite tråkigare konsistens än det annars hade blivit.

      Om du vill kan du ju testa med en liten batch först för att se hur det blir. Se till att tina dem helt först bara innan du börjar. Berätta gärna i så fall hur det blev!

  3. Jenny säger:

    Bra recept….underbart gott ihop med vaniljglass!😋

    1. säger:

      Bra tips! 😊👍

  4. Anna Lagerqvist säger:

    Hej
    Jag skulle gärna vilja se receptet på konserverad rabarber typ som Amerikanska äppelpajfyllningen.
    Har lyckats få tag på maizena snowflake.

    1. säger:

      Hej!

      Spännande! Tills vi själva hinner göra receptet kan du läsa det på Healthy Canning. Det är såklart på engelska, men det är ett ganska kort recept med få ingredienser, så det är inte så svår engelska i det här fallet.

  5. Emelie säger:

    Bra recept! Ur säkerhetssynpunkt borde det väl gå lika bra att låta rabarbern koka sönder, sila bort resterna och sen vattenbadkonservera som sirap?

    1. säger:

      Ja men det borde det göra. pH-värdet lär inte förändras och konsistensen borde snarare innebära bättre värmeöverföring än sämre.

  6. Maria säger:

    Går det att ersätta sockret med brun farin? Blir himla fin kolasmak..

    1. säger:

      Ja, rent säkerhetsmässigt gör det absolut det.

  7. Jenny säger:

    Det blev riktigt gott!
    Nu har jag mycket krusbär på gång…har ni ett recept för det?

    1. säger:

      Kul att det uppskattades! Vi har inget recept specifikt för krusbär just nu men du kan alltid använda det allmänna syltreceptet här på hemsidan. Det gäller i princip alla frukter och bär som hår att odla i Sverige.

  8. marita rosander säger:

    Nu har jag testat en burk ifrån detta recept och det funkade finfint till paj 🙂
    Så himla gott till vintern..

    1. säger:

      Härligt! Ja, det är verkligen toppen att plocka fram under vintern när man är sugen. 🙂

    2. Jenny säger:

      Jag gjorde krusbärskompott och använde receptet för rabarberkompott för de är ju båda syrliga.
      Eftersom krusbär inte har samma ”öppna” yta mot sockret så förlängde jag tiden men det var kanske ett misstag för det blev mycket vätska men smakar gott
      Alla burkarna har vacuum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.