Hamburgare i all ära, men det hetaste den senaste tiden har väl ändå varit pulled pork i BBQ-sås. Tänk dig då att ha en burk konserverad pulled pork i BBQ-sås – redo att öppnas och käka direkt! Nomnom. Tryckkonservering är verkligen perfekt för just pulled pork. Den långa koktiden och höga temperaturen kombinerat med den söta såsen ger verkligen fläsket den perfekta konsistensen.
Vi hittade billig ekologisk fläskkarré på den lokala affären för några veckor sedan, så vi köpte några kilo. Det fanns nämligen ett visst sug från Jockes sida att testa det här receptet från boken The All New Ball Book of Canning and Preserving. Så när köttet hade blivit inhandlat kunde det bli av, och det resulterade i livets konservburk™. Släng ner det mellan två hamburgerbröd eller ät det som det är tillsammans med pommes frites.
I teorin kan du använda vilken styckdel av fläsk du vill till det här receptet, men just karré lämpar sig väldigt bra till pulled pork. Har du annat kött du vill konservera finns det andra köttrecept här.
Originalrereceptet av konserverad pulled pork i BBQ-sås använder cups och andra amerikanska mått. Därför konverterade (och avrundat) vi inte bara till metriska mått. Vi konverterade även löken till att mätas i vikt istället för volym.
Konserverad pulled pork i BBQ-sås
Ingredienser
Sås
- 200 g gul lök tärnad
- 3 st vitlöksklyftor finhackade
- 3,5 dl ketchup
- 1 dl brunt socker lite drygt, konverteringen från cups ger 1,183 dl
- 0,5 dl äppelcidervinäger lite drygt, konverteringen från cups ger 0,591 dl
- 2 msk worcestershiresås
- 2 msk senap gärna grov och mörk
- 2 msk honung
Kött
- 2,25 kg fläsk förslagsvis karré, uppskuret i grova bitar
Instruktioner
- Ta fram och förbered alla ingredienser i listan. Köttet ska tärnas grovt; tänk 4-5 cm ungefär.
- Häll i alla ingredienser i listan för sås i en stor kastrull. Rör runt.
- Häll därefter i köttet och rör runt.
- Koka upp och låt sjuda i ett par minuter så att allt blir hett.
- Häll ner i varma burkar och lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1").
- Det tenderar att bli många och stora luftbubblor. Stick därför ner en kniv i burkarna och rör omkring för att ta bort bubblorna. Luftspalten kommer att sjunka när du gör det, så justera sedan luftspalten så att den återigen är omkring 2,5–3 cm.
- Torka av kanten på burkarna noga (gärna med lite ättika), sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
- Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
- Om du bara har burkar på 500 ml kokar du i 75 minuter. Om du däremot har en eller fler burkar på 1 liter kokar du i 90 minuter.
Funkar det likväl med nötkött som med fläsk?
Absolut, det går precis lika bra ur säkerhetssynpunkt. Möjligtvis kanske det kan hända att det blir mindre av den där ”pulled pork”-konsistensen. Eller så blir det väldigt likt. Återkom gärna med hur du tycker att det blev om du väljer att testa! 🙂
Jättegott recept som passar perfekt till fredagstacosen! Vet ni om man kan byta ut köttet mot jackfruit? Hittar ingen info om jackfruit i konserveringssammanhang men eftersom den köps på konserv tänkte jag att det kanske borde funka.
Hej! Eller hur, visst är det bra?!
Tyvärr är det väldigt dåligt med uppdaterade recept inom hemkonservering. Grunden till allt är lagd sedan lång tid tillbaka, och det kommer sällan ut något nytt som inte redan baserar sig på tidigare kunskap och recept. Det mesta som används som köttsubstitut, inklusive jackfruit, är ju ett ganska nytt fenomen och alltså inget man tog hänsyn till när grunden till modern hemkonservering lades. Det är alltså riktigt svårt att hitta bra vegetariska recept utöver bönor och linser.
Även om industrin gör konserver med jackfruit kan vi inte veta hur de gjort det. De använder också högre tryck inom industrin, så tiden de använder skulle ändå inte stämma med vad vi kan göra i hemmet. Så visst skulle det gå i teorin, men vilken tid skulle krävas? Det skulle behövas ett riktigt test för att kunna veta, helt enkelt. Vi får tyvärr bara vänta och hoppas att någon seriös aktör tar tag i att ta fram ett sånt recept.