Hemkonserverad köttfärssås
Kött Tryckkonservering

Hemkonserverad köttfärssås

Det kryllar inte av bra recept på hemkonserverad köttfärssås där ute direkt. Det här med spagetti och köttfärssås verkar inte riktigt ha slagit igenom bland barnfamiljer i USA på samma sätt som här. Eller så suktar nordamerikanska barnfamiljer efter en bra hemkonserverad köttfärssås precis som vi här i Sverige, vem vet? Hur som helst, många köttfärssåsliknande recept från seriösa källor har antingen på tok för lite köttfärs, eller så smakar de inte tillräckligt mycket som en riktigt köttfärssås ska. Ett exempel på det senare är Sloppy Joe’s, som ju egentligen är en specifik amerikansk maträtt tänkt att ätas i bröd, ungefär som en hamburgare.

Men till sist hittade vi faktiskt ett riktigt gott recept på köttfärssås, ursprungligen publicerat av Ball och Bernardin. Det finns både pulicerat i böckerna Ball Blue Book och Bernardine Complete Guide to Home Preserving samt på Bernardins hemsida. Lyckligtvis har Healthy Canning hunnit före oss och redan konverterat alla fasta ingredienser från volymbaserade mått till viktbaserade mått. Där sparade vi på Konservgeek någon timme.

Det blir fler burkar än det står i Balls recept

Bernardin uppskattar att det här receptet i sin grundform ger ungefär 3 st enlitersburkar. Det lär alltså betyda ungefär 6 st halvlitersburkar. Ändå står vi här nu med 13 st (!) halvlitersburkar. Vi har då ändå följt receptet till punkt och pricka. Men det är ändå logiskt att det blir så många burkar. Bara mängden krossade tomater i receptet (2,5 liter) innebär 5 st halvlitersburkar, och då är det många fler ingredienser kvar att tillsätta. Ball/Bernardin lär ha skrivit fel helt enkelt. Men vi klagar inte, nu kommer vi ha en smarrig köttfärssås att äta för lång tid framöver.

Köp krossade tomater och tomatpuré när det är billigt

Receptet antar att du använder konserverade krossade tomater. Det innebär antingen hemgjorda krossade tomater eller köpta. Receptet använder också en hel del tomatpuré. Vill du spara pengar kan du alltså passa på att samla på dig ingredienser som går att lagra i god tid innan, när de är som allra billigast. Passa på att köpa på dig köttfärs nära utgångsdatum för halva priset och frys in, samt köpa tetror med krossade tomater när de är på riktigt bra reapris.

Hemkonserverad köttfärssås

Metod Tryckkonservering
Portioner 6 1 L-burkar
Inkokningstid 60 min (500 ml), 75 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 2,5 kg köttfärs nöt eller fläsk, gärna låg fetthalt
  • 300 g lök grovt hackad
  • 150 g grön paprika grovt hackad
  • 2,5 liter krossade tomater 3 st 390 g tetror ger drygt en liter
  • 650 ml tomatpuré ungefär 2 burkar à 360 gram
  • 10 g persilja färsk, kan ersättas med 4 tsk torkad
  • 2 msk brunt socker frivilligt
  • 4 tsk salt
  • 1 msk torkade örter exempelvis oregano, basilika eller liknande
  • 0,5 tsk svartpeppar mald
  • 0,5 tsk ingefärapulver
  • 0,5 tsk kryddpeppar mald
  • 2 msk äppelcidervinäger eller annan vinäger

Instruktioner
 

  • Bryn köttfärsen lätt. En stor traktörpanna rymmer ungefär 500 gram i taget, så de flesta vanliga hushåll får bryna i omgångar. Häll bort fett och lägg över i en stor gryta (omkring 8 liter eller större). Repetera tills all köttfärs ligger i grytan.
  • Under tiden köttfärsen blir brun kan du skala och hacka löken grovt.
  • Hacka även upp paprikan grovt. Ta bort frön.
  • Lägg paprika och lök i grytan. Låt grytan stå på svag värme under lock för att mjuka upp grönsakerna en aning.
  • Häll i krossade tomater i grytan. Rör runt och hetta upp så det puttrar.
  • Häll i resterande ingredienser från listan. Rör runt och låt puttra i några minuter så att det börjar tjockna lite.
  • Fyll burkar på 1 liter. Lämna 2,5–3 cm (1") luftspalt.
  • Stick ner en kniv i burkarna för att få bort luftbubblor. Om luftspalten sjunker får du justera upp den igen tills du får rätt luftspalt.
  • Torka av kanten på burkarna, gärna med en trasa doppad i lite ättika. Sätt på lock.
  • Ställ ner burkarna i tryckkonserveringsapparaten.
  • Använd 10 PSI om du bor lägre än 305 meter över havet eller 15 PSI om du bor högre upp än så.
  • Koka in i 60 minuter för burkar på upp till 500 ml eller 75 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

  • Det här receptet verkar tendera att ge olika mängd olika gånger. Var beredd på att angivet antal burkar inte nödvändigtvis stämmer.
  • Socker och torra kryddor går att laborera med helt fritt.
  • Vinägern har ingen funktion vad gäller pH-värde eftersom det här är tryckkonservering, men den tillsätter vätska som minskar densiteten. Den går alltså att ersätta med någon annan vätska, exempelvis citronjuice eller rött vin.
  • Du kan använda all typ av rött kött, inklusive viltkött, men använd gärna kött med lite fett av kvalitetsskäl.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.