Konserverad chili con carne
Matlåda Tryckkonservering

Konserverad chili con carne

En klassisk chili con carne tackar man väl inte nej till? Denna amerikanska sydstatsrätt (precis, den härstammar troligen inte från Mexiko!) minns nog många av oss i milleniegenerationen från skolköket. Och gott är det ju faktiskt! Tänk då att bara plocka fram en färdig konserverad chili con carne från skafferiet en stressig eftermiddag efter jobbet. Eller varför inte ta med den till jobbet som matlåda? Testa med nachos istället för ris någon gång också. Oavsett – Mums!

Receptet på konserverad chili con carne har sitt ursprung från USDA och finns alltså att hitta både i Complete Guide to Home Canning och på NCHFP. Den fantastiska bloggen Healthy Canning har också publicerat receptet. I deras version anges ett kryddningsförslag som ärligt talat borde vara standardkryddningen i receptet. Spiskummin, vitlökspulver, oregano, limejuice, kakao! Galet gott. Kryddningen finns inlagd här som frivilliga ingredienser, men vi rekommenderar starkt att du inkluderar dem. Det här receptet hör till Jockes favoriter av färdiga konserverade matlådor som vi har testat såhär långt.

Konserverad chili con carne

5 from 1 vote
Metod Tryckkonservering
Portioner 9 halvlitersburkar
Inkokningstid 75 min (500 ml)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 500 g kidneybönor torkade, blötläggs dagen innan
  • 1,5 kg köttfärs nötfärs
  • 200 g gul lök hackad
  • 150 g paprika hackad, utan frön
  • 2 liter krossade tomater egen eller från köpt burk/tetra
  • 1 msk chilipulver alternativt chiliflingor

Healthy Cannings kryddningsförslag. Välj alla, vissa eller inga av ingredienserna. Helt frivilligt.

  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk spiskummin mald
  • 1 msk svartpeppar mald
  • 1 msk oregano torkad
  • 2 msk salt
  • 2 msk kakao
  • 2 msk limejuice färsk eller från flaska

Instruktioner
 

  • Lägg bönorna i blöt i 12–18 timmar. Förslagsvis dagen innan alltså. Täck bönorna med mycket vatten; de suger upp mycket av vattnet.
  • Töm ur blötläggningsvattnet.
  • Koka upp bönorna med nytt vatten i en stor gryta.
  • Låt sjuda i cirka 30 minuter.
  • Under tiden, töm över köttfärsen, löken och paprikan i en eller ett par stekpannor.
  • Stek på medelhög värme tills köttfärsen blivit brun. Töm sedan ut i en stor sil eller liknande för att få bort en del vätska och fett.
  • Töm ut kokvattnet från grytan med bönorna när de har kokat klart. Låt bönorna ligga kvar i grytan.
  • Tillsätt köttfärsblandningen, krossade tomater och kryddorna till grytan.
  • Rör om och koka upp. Låt sjuda ett par minuter så att hela grytan blir het.
  • Fyll burkar på max 500 ml. Lämna 2,5–3 cm luftspalt.
  • Tryck ner innehållet med en sked och stick vid behov ner en kniv i burkarna för att få bort luftbubblor. Om luftspalten då sjunker får du justera upp den igen tills du har rätt luftspalt igen.
  • Torka av kanten på burkarna, gärna med en trasa doppad i lite ättika. Sätt på lock.
  • Ställ ner burkarna i tryckkonserveringsapparaten.
  • Konservera i 75 minuter med 10 PSI om du bor lägre än 305 meter över havet eller 15 PSI om du bor högre upp än så.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

  1. Oskar säger:

    5 stars
    Toppenrecept, rekommenderas starkt. Körde med nötkött som jag hackade själv från ett stycke på några kilo

    1. säger:

      Så kul att du också uppskattade det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.