Hemkonserverade bruna bönor
Baljväxter Matlåda Tryckkonservering

Hemkonserverade bruna bönor

Eftersom tryckkonservering är en tradition i hemmen i princip bara i Nordamerika kryllar det inte direkt av färdiga svenska husmanskostrecept. Men med lite kunskap i ryggsäcken är det ganska enkelt att återskapa många klassiker, som exempelvis ärtsoppa med fläsk, genom att utgå från andra liknande recept som man justerar på olika sätt. På samma sätt ska vi idag konservera en annan älskad husmanskosträtt: klassiska hemkonserverade bruna bönor!

Hemkonserverade bruna bönor fixar du enkelt genom att utgå från USDA:s recept för torkade bönor, och sedan tillsätta den obligatoriska ättikan och sirapen. Den sötsura smaken är såklart det som förvandlar bönorna från bruna bönor till Bruna Bönor™. Du behöver dessutom inte ens måtta ut en massa ingredienser på förhand. Du tillsätter bara sirap, ättika och salt i en fast mängd för varje burk istället, så får mängden bönor du har blötlagt styra hur många burkar det blir. Enklare blir det nästan inte.

Hemkonserverade bruna bönor
Förbered genom att lägga bönorna i blöt cirka 12–18 timmar innan du ska börja konservera.

Bruna bönor gör sig riktigt bra i konservburk och passar utmärkt att servera till fläsk, köttbullar, falukorv eller som tillbehör till olika salta rätter. Här hemma tycker vi det är en höjdare att äta till stekt hemodlad potatis och hemägg. En självklar klassisk rätt till preppingförrådet helt enkelt. Tack till Lina Laurin och Kristian Bengtsson för inspirationen till receptet!

Redo? Då kör vi.

Hemkonserverade bruna bönor

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd bönor
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Torkade bruna bönor 900 gram torkade bönor räckte för oss till 9 halvlitersburkar, men detta kan variera mellan bönor
  • Salt ½ tsk per halvlitersburk
  • Sirap 1 msk per halvlitersburk
  • Ättika (12 %) 1 tsk per halvlitersburk

Instruktioner
 

Förbered bönorna

  • Lägg bönorna i en stor gryta och blötlägg dem i 12–18 timmar.
  • Töm ut vattnet när de legat i blöt färdigt (dagen efter, vanligen).
  • Häll på nytt vatten och koka upp.
  • Koka bönorna i 30 minuter.

Fyll varma burkar med bönor och smaksättning

  • Fyll burkarna med de förkokta bönorna. Lämna cirka 3 cm luftspalt. Toppa med 1 msk sirap, ½ tsk salt och 1 tsk ättika (12 %) till varje halvlitersburk. Toppa med 2 msk sirap, 1 tsk salt och 2 tsk ättika (12 %) till varje enlitersburk.
  • Fyll sedan burkarna med het vätska (ny klar vätska eller den du kokade bönorna med) och se till att täcka bönorna helt. Du bör få cirka 2,5–3 cm luftspalt (1").
  • Det blir ofta luftbubblor. Bubbla ur genom att sticka ner en kniv eller ett luftspaltsmått i burken. Om luftspalten då sjunker kan du justera upp den igen med mer vätska.
  • Tryckkonservera på 10 PSI i tryck om du bor lägre än 305 meter över havet, eller 15 PSI i tryck om du bor högre upp än så.
  • Har du bara burkar på upp till en halvliter är inkokningstiden 75 minuter. Har du en eller flera burkar som är större än så kör du i 90 minuter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.