Go Back
+ servings

Hemkonserverade bruna bönor

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd bönor
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Torkade bruna bönor 900 gram torkade bönor räckte för oss till 9 halvlitersburkar, men detta kan variera mellan bönor
  • Salt ½ tsk per halvlitersburk
  • Sirap 1 msk per halvlitersburk
  • Ättika (12 %) 1 tsk per halvlitersburk

Instruktioner
 

Förbered bönorna

  • Lägg bönorna i en stor gryta och blötlägg dem i 12–18 timmar.
  • Töm ut vattnet när de legat i blöt färdigt (dagen efter, vanligen).
  • Häll på nytt vatten och koka upp.
  • Koka bönorna i 30 minuter.

Fyll varma burkar med bönor och smaksättning

  • Fyll burkarna med de förkokta bönorna. Lämna cirka 3 cm luftspalt. Toppa med 1 msk sirap, ½ tsk salt och 1 tsk ättika (12 %) till varje halvlitersburk. Toppa med 2 msk sirap, 1 tsk salt och 2 tsk ättika (12 %) till varje enlitersburk.
  • Fyll sedan burkarna med het vätska (ny klar vätska eller den du kokade bönorna med) och se till att täcka bönorna helt. Du bör få cirka 2,5–3 cm luftspalt (1").
  • Det blir ofta luftbubblor. Bubbla ur genom att sticka ner en kniv eller ett luftspaltsmått i burken. Om luftspalten då sjunker kan du justera upp den igen med mer vätska.
  • Tryckkonservera på 10 PSI i tryck om du bor lägre än 305 meter över havet, eller 15 PSI i tryck om du bor högre upp än så.
  • Har du bara burkar på upp till en halvliter är inkokningstiden 75 minuter. Har du en eller flera burkar som är större än så kör du i 90 minuter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!