Körsbärspajfyllning
Vattenbadskonservering

Körsbärspajfyllning

Pajfyllningsrecept är ett perfekt och riktigt kul sätt att ta till vara på frukt- och bärskörden, men inte riktigt något vi är vana vid här i Sverige sedan tidigare. Amerikanarna gör ju vanligtvis inte heller efterättspajer såsom vi brukar göra dem. Den klassiska amerikanska efterättspajen har en botten och ett lock, med en tjock geléaktig fyllning inuti. Denna körsbärspajfyllning ger precis det som krävs för just detta. Men lugn, den funkar kanon även till en smulpaj eller andra typer av efterätter! Men det kan vara bra att tänka på att du i så fall kanske vill använda mindre storlek på burkarna eftersom du kanske inte vill ha ett lika tjockt lager med fyllning i pajen/efterrätten.

Receptet kommer ursprungligen från USDA/NCHFP. Det hittas också på Healthy Canning.

Har du testat denna körsbärspajfyllning till något särskilt efterrättsrecept som du tyckte blev bra? Kommentera gärna nedan för att tipsa fler!

Lite om Clearjel

Det här receptet innehåller ingrediensen Clearjel. Det är en modifierad majsstärkelse som det här receptet är framtaget för att använda. Det går inte att byta ut mot något annat och fortfarande vara säker på att inkokningstiden stämmer. Det är inte heller säkert att det blir särskilt bra kvalitet. Däremot går det jättebra att använda mindre mängd än angivet, eller bara skippa Clearjel helt. Det går såklart att tillsätta valfri stärkelse i samband med att burken öppnats.

Om du vill använda Clearjel går det att hitta på vår systersajt Konservbutik.

Läs mer om Clearjel här!

Körsbärspajfyllning

Metod Vattenbadskonservering
Servings 1 1 L-burkar
Inkokningstid 30 min (1 L)
Luftspalt 3 cm (1-¼”)
Print Recipe

Ingredients
  

  • 600 g körsbär gärna surkörsbär, mät efter att de blivit urkärnade
  • 200 g socker
  • 4 msk Clearjel frivilligt – det går också bra att minska mängden
  • 0,5 krm kanel frivilligt
  • 300 ml vatten kallt
  • 1 krm mandelextrakt frivilligt
  • 4 tsk citronjuice från flaska (1 tsk = 5 ml)
  • 6 droppar röd karamellfärg frivilligt

Instructions
 

  • Skölj, ta bort stjälkar och kärna ur körsbären.
  • Lägg körsbären i en stor skål med vatten där du har blandat i lite askorbinsyra eller citronjuice för att undvika att bären blir bruna (frivilligt men rekommenderas).
  • Ta en stor gryta och blanda i Clearjel (frivilligt), socker och kanel (frivilligt).
  • Rör ner (kallt) vatten i grytan samt mandelextrakt och röd karamellfärg (frivilligt).
  • Ta en annan gryta och koka upp omkring fyra liter vatten. Häll i en del av körsbären. Koka i 1 minut och fiska sedan upp körsbären igen. Lägg dem i en kastrull under lock så att de inte kallnar. Häll på fler körsbär i grytan och upprepa tills du har värmt upp allt.
  • Värm upp grytan med vatten, socker, kanel, mandelextrakt och Clearjel.
  • Om du har haft Clearjel i vätskan kommer den snabbt att börja tjockna en aning. När den gör det häller du i citronjuicen. Har du inte någon stärkelse i kan du hälla i citronjuicen direkt.
  • Låt det gå en minut under omrörning. Rör sedan i körsbären.
  • Häll över körsbärspajfyllningen i burkar på upp till 1 liter. Burkar på 1 liter räcker bra för en amerikansk körsbärspaj. En burk på 500 ml räcker ganska bra för exempelvis en smulpaj.
  • Lämna en luftspalt på 3 cm (1-¼ ”) i burkarna.
  • Stick ner en kniv i alla burkar och ta bort luftbubblor. Om luftspalten sjunker, justera så att den återigen är 3 cm.
  • Torka av kanten på alla burkar, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande konserveringsbad.
  • Koka burkarna i 30 minuter, oavsett burkstorlek. Lägg på tid enligt konstens alla regler om du bor högre upp än 305 meter över havet (se anteckningar nedan).
  • Gör en paj eller två!

Notes

Multiplicera receptet med antalet enlitersburkar du vill ha.

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!

Heli

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.