Nu kändes det som att det verkligen var på tiden med ett nytt sopprecept här på boggen. Så här kommer en rejält kryddig konserverad tomat- och majssoppa baserad på USDA:s fiffiga soppmall. Ett bra exempel på hur bred den mallen faktiskt är.
Det här receptet kom ursprungligen med en DVD som skickades med boken So Easy to Preserve, som släpptes av University of Georgias ”Extension Service”. Du hittar det även på Healthy Canning.
Följer du den till punkt och pricka kan du förvänta dig en smakupplevelse som bränner till rejält. Gott, tycker många – aj, tycker andra. Självklart kan du dra ner en del på hettan om du hör till den senare gruppen. Om du vill ha det lite mer ”lagom” starkt kan du börja med att skippa chilipulver, cayennepeppar och stark sås. Vill du rent av ha en ganska mild soppa kan du sedan gå vidare med att antingen välja mild chili eller helt enkelt bara ersätta chilin med mer paprika av valfri färg.
Precis som alla soppor som görs enligt soppmallen ska även den här fördelas ut i burkar genom att först fylla burkarna till hälften med fasta ingredienser. Enklast gör du det här med en hålslev. Sedan avslutar du med att fylla burkarna med vätskan.
Kryddig konserverad tomat- och majssoppa
Ingredients
Fasta ingredienser
- 1,5 kg tomater hackade, gärna plommontomater
- 300 g gröna tomater alternativt tomatillos, hackade
- 150 g lök hackad
- 125 g morot skalad och hackad
- 125 g röd paprika hackad och utan frön
- 125 g grön paprika hackad och utan frön
- 50 g stark chili hackad och utan frön
- 900 g majskorn färsk eller fryst
Kryddor
- 2 tsk chilipulver
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk svartpeppar mald
- 1 tsk salt
- 1 msk stark sås s.k. "hot sauce", hemmagjord eller köpt, exempelvis tabasco
Vätska
- 1,25 liter tomatjuice
- 5 dl vatten
Instructions
- Skölj, skala (görs enklast genom att skålla dem först) och ta bort stjälkfästet på tomaterna. Hacka upp och lägg i en stor gryta.
- Skölj, skala och ta bort stjälkfästet på de gröna tomaterna. Hacka upp och lägg i den stora grytan.
- Skölj, skala och hacka löken. Lägg i grytan.
- Skölj, skala och hacka morötterna. Lägg i grytan.
- Skölj och hacka chili och paprikor. Försök ta bort frön. Lägg i grytan.
- Lägg majskornen i grytan.
- Tillsätt alla kryddor, salt, peppar och stark sås i grytan.
- Tillsätt tomatjuicen och vatten i grytan.
- Koka upp soppan och låt den sjuda i cirka 15 minuter.
- Fyll alla burkar till hälften (räkna bort luftspalten på 2,5–3 cm) med de fasta ingredienserna. Detta görs absolut enklast med hjälp av en hålslev. Burkarna får vara max 1 liter.
- Fyll sedan burkarna helt med vätskan. Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm.
- Stick ner en kniv i varje burk för att ta bort bubblor. Se till att justera upp luftspalten igen om den sjunker.
- Torka av kanten på burkarna (gärna med en trasa doppad i lite ättika), sätt på lock och ställ ner i konserveringsapparaten.
- Tryckkonservera därefter på 10 PSI i tryck om du bor under 305 m.ö.h. eller 15 PSI om du bor högre upp än så. Kör i 60 minuter om du bara använder burkar på 500 ml, eller 75 minuter om du använder en eller flera burkar på 1 liter.