Hemkonserverade haricot verts
Baljväxter Tryckkonservering

Hemkonserverade haricot verts

Vaxbönor, haricot verts, brytbönor, gröna bönor – I princip samma sak med olika namn och lite olika färg. Samtliga äts direkt med skidan inkluderad. Går det att göra hemkonserverade haricot verts? Självklart! Det är samma recept för alla varianter av brytbönor. Snap beans, som det kallas på engelska, är väldigt populärt att koka in i USA, vilket märks tydligt när man läser i olika amerikanska konserveringsgrupper. Det lär vara av en anledning. Brytbönor är dessutom enkla att odla själv!

Att koka in gröna bönor/haricot verts är superenkelt. Du skördar dem, skär av toppen på dem och skär dem eventuellt också i bitar av valfri längd för att de ska passa dina burkar bättre. Har du långsmala burkar kan du låta dem vara i sin fulla längd. Sedan råpackar eller hetpackar du dem med lite salt om så önskas. Enklare blir det i princip inte. Råpackat är busenkelt, men många anser att hetpackat ger ett bättre resultat i slutändan.

Ett litet ”hack” du kan göra, om du vill ha lite bättre färg i slutresultatet, är att tillsätta en 50 mg zinktablett. Det ska tydligen vara vanligt inom industrin att tillsätta det också. Vi har inte tillsatt det i burkarna du ser på bilden, så det kan alltså bara bli bättre!

Brytbönor såsom vaxbönor och haricot verts

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd bönor
Inkokningstid 20 min (500 ml), 25 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Brytbönor Gula vaxbönor eller gröna bönor/haricot verts
  • Vatten
  • Salt frivilligt, cirka en nypa per halvlitersburk
  • zinktablett, 50 mg frivilligt, en tablett per burk

Instruktioner
 

  • Skölj bönorna noga.
  • Skär av topparna på bönorna.
  • Skär upp bönorna i bitar eller lämna dem hela. Se bara till att det går att packa tajt.

Välj råpackat (A) eller hetpackat (B):

    A, Råpackat:

    • Fyll burkar (max 1 liter) med bönor. Försök att packa tajt; du behöver packa tajtare när du råpackar än när du hetpackar eftersom bönorna kommer krympa mer under inkokningen om de är råa.
    • Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1 ").
    • Frivilligt: Häll på en nya salt i vardera burk. Tänk ungefär ½ krm per halvliter.
    • Toppa med kokhett vatten. Lämna luftspalt på 2,5–3 cm (1 ").

    B, Hetpackat:

    • Lägg börnorna i en gryta med vatten och koka upp.
    • Låt sjuda i några minuter.
    • Frivilligt: Häll på en nya salt i vardera burk. Tänk ungefär ½ krm per halvliter.
    • Fyll burkar (max 1 liter) med bönor och kokvattnet du kokade bönorna i. Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1 ").

    Fortsättning, oavsett råpackat eller hetpackat:

    • Frivilligt: Lägg i en zinktablett på 50 mg i varje burk för finare färg.
    • Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort luftbubblor. Om luftspalten skulle sjunka kan du justera upp den igen med mer vatten.
    • Torka av kanten på burkarna, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
    • Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
    • Om du bara har burkar på 500 ml kör du i 20 minuter. Om du har en eller fler burkar på 1 liter kör du i 25 minuter.

    Anteckning

    För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

    Läs om hur du tryckkonserverar här.

    Läs om luftspaltens betydelse här.

    Zinktabletten är helt frivillig och är inget som står med i USDA:s instruktioner. Det enda den gör är att bönorna tenderar att behålla sin färg lite bättre med en sån tablett. Det är helt enkelt bara en ”estetisk” tillsats. Det finns ingen säkerhetsrisk med att tillsätta den, men det är inte heller några problem med att inte tillsätta den.
    Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
    Jocke Berg Konservgeek
    Jocke

    Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
    Become a patron at Patreon!

    Du kanske också skulle vara intresserad av …

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Jag godkänner integritetspolicyn

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.