Go Back
+ servings

Brytbönor såsom vaxbönor och haricot verts

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd bönor
Inkokningstid 20 min (500 ml), 25 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Brytbönor Gula vaxbönor eller gröna bönor/haricot verts
  • Vatten
  • Salt frivilligt, cirka en nypa per halvlitersburk
  • zinktablett, 50 mg frivilligt, en tablett per burk

Instruktioner
 

  • Skölj bönorna noga.
  • Skär av topparna på bönorna.
  • Skär upp bönorna i bitar eller lämna dem hela. Se bara till att det går att packa tajt.

Välj råpackat (A) eller hetpackat (B):

    A, Råpackat:

    • Fyll burkar (max 1 liter) med bönor. Försök att packa tajt; du behöver packa tajtare när du råpackar än när du hetpackar eftersom bönorna kommer krympa mer under inkokningen om de är råa.
    • Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1 ").
    • Frivilligt: Häll på en nya salt i vardera burk. Tänk ungefär ½ krm per halvliter.
    • Toppa med kokhett vatten. Lämna luftspalt på 2,5–3 cm (1 ").

    B, Hetpackat:

    • Lägg börnorna i en gryta med vatten och koka upp.
    • Låt sjuda i några minuter.
    • Frivilligt: Häll på en nya salt i vardera burk. Tänk ungefär ½ krm per halvliter.
    • Fyll burkar (max 1 liter) med bönor och kokvattnet du kokade bönorna i. Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1 ").

    Fortsättning, oavsett råpackat eller hetpackat:

    • Frivilligt: Lägg i en zinktablett på 50 mg i varje burk för finare färg.
    • Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort luftbubblor. Om luftspalten skulle sjunka kan du justera upp den igen med mer vatten.
    • Torka av kanten på burkarna, sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
    • Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
    • Om du bara har burkar på 500 ml kör du i 20 minuter. Om du har en eller fler burkar på 1 liter kör du i 25 minuter.

    Anteckning

    För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

    Läs om hur du tryckkonserverar här.

    Läs om luftspaltens betydelse här.

    Zinktabletten är helt frivillig och är inget som står med i USDA:s instruktioner. Det enda den gör är att bönorna tenderar att behålla sin färg lite bättre med en sån tablett. Det är helt enkelt bara en "estetisk" tillsats. Det finns ingen säkerhetsrisk med att tillsätta den, men det är inte heller några problem med att inte tillsätta den.
    Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!