Burkar med patentlock
Burkar Kommentarer Utrustning

Burkar med patentlock

Bortsett från att återanvända gamla glasburkar från affären är nog kanske burkar med patentlock de vanligaste burkarna som vi svenskar använder när vi gör sylt och annat burklagrat. Men hur bra är dessa burkar egentligen? Och kan man hermetiskt koka in i dem?

Det finns många märken med patentlock

Namnet ”patentlock” får det lite att låta som om det är ett exklusivt patent som bara ett märke får sälja. Men så är det som kanske bekant inte. Flaskvarianten på denna typ av lock (eller kork som det ju snarare kallas på en flaska) blev patenterad redan 1877, så patentet lär ha gått ut för längesedan. Men namnet hänger uppenbart kvar.

Här i Sverige är det nog vanligast med patentlock och -kork från Ikeas ”Korken”-serie. Men italienska Bormioli Rocco har sin ”Fido”-serie och franska Le Parfait har sin ”Super”-serie, som båda använder patentlock. Även engelska Kilner (som numera tillverkas i Kina) har burkar med patentlock. Det är helt enkelt en väldigt vanlig typ av lock. Börjar man dessutom gräva bland kinesisktillverkade burkar finns det i princip hur många varianter som helst.

Konservera äppelmust
”Korken”-flaska från Ikea
Gröna tomater i saltsyrlig lag
”Fido”-burk från Bormioli Rocco

Hur fungerar en burk med patentlock?

Patentlocksburkar har en burk i glas och ett lock i glas. I både burken och i locket finns stålvajrar som löper runt och håller dem två ihop. I lockets vajer finns det ett slags ögla där en bygel, som sitter på burkdelen, kan haka fast för att låsa locket i stängt läge.

Vid konservering är det bäst att använda låset under själva konserveringsprocessen, för att sedan förvara burken olåst i skafferiet. Vi kommer till det igen senare i artikeln.

Burken är alltså ganska smidig då den är lätt att både öppna och stänga när vakuumet släppts. Av denna anledning är det väldigt smidigt att använda dessa burkar till torrvaror.

När burken har vakuum och ska öppnas drar du, precis som med Weck-burkar, i den lilla flärpen som sitter på gummipackningen. Schlurp! kommer det låta när vakuumet släpper. Det kan vara ganska tungt att släppa på vakuumet. Ta en tång om du måste! Weck är betydligt lättare att öppna, generellt.

Efter att en burk öppnats kommer låsbygeln till användning igen när du förvarar burken i kylskåpet. Smidigt!

Burkar med patentlock

Kan man konservera i burkar med patentlock?

Den här frågan skulle i princip kunna leda till ett världskrig i konserveringsvärlden. Det finns väldigt starka åsikter om dessa burkars vara eller icke-vara vid hermetisering som konserveringsmetod. Många av de starka åsikterna beror på att de amerikanska rekommendationerna från USDA aktivt avråder från att använda dessa burkar.

Lita på USDA!

Generellt ska man lita på vad USDA säger och inte ifrågasätta dem för mycket. USDA är en mycket kompetent myndighet som har tagit fram de mest detaljerade och beprövade rekommendationerna för hemkonservering i hela världen. De har tagit fram det fantastiska verket USDA Complete Guide to Home Canning, en manual som alla som vill konservera med hermetisk inkokning borde skumma igenom. Men hur är det då med deras åsikt vad gäller burkar med patentlock? Kan det vara så att solen har fläckar?

För att en burk ska kunna gå att konservera med bör den tåla att kokas samt ha ett lock som kan tala om för dig om det finns vakuum i burken eller inte. Det är den senare delen som gör att USDA inte vill rekommendera burkar med patentlås. Locket hålls ju fast av ett lås, rent mekaniskt! Du kan alltså inte avgöra om det finns vakuum eller inte förrän du öppnat burken, och då är det ju för sent – innehållet kommer redan ha blivit dåligt. Eller?!

… men även USDA kan ha fel

Ovanstående är som sagt så som USDA argumenterar för varför man inte ska konservera med dessa burkar. Men om man läser instruktionerna som Le Parfait ger för sina ”Super”-burkar får man veta ett litet lifehack: spänn upp låset när burken har kallnat! Det här är ju ganska logiskt egentligen. Du gör helt enkelt samma som du hade gjort med exempelvis en Weck-burk. Vakuumet kommer hålla locket stängt ändå, och om locket mot förmodan ändå skulle släppa är det såklart ingen burk du vill ha i skafferiet i alla fall.

Burken ska alltså förvaras olåst i skafferiet, och vakuumet kommer hålla locket på plats ändå. För att öppna burken ska du återigen bara dra i flärpen på gummipackningen.

Hur funkar det med luftspalten då?

Burkar med patentlock har generellt en ”luftbubbla” i locket. Det är alltså lite som en kupol i formen, sett inifrån. Det gör att hela teorin med luftspalt (headspace) inte är helt lätt att förstå i deras fall. Men vi upplever att man får bra vakuum om man bara tänker som vanligt, att man mäter från innehållet och upp till burkens mynning.

Burkar med patentlock

Rekommendationer

Använder vi burkar med patentlås då? Ja! Men bara till vattenbadskonservering, lite sådär i nödfall. Vi anser att burkarna är helt okej, men varken mer eller mindre.

Här kommer en liten lista över för- och nackdelar som vi upplever:

Fördelar med burkar med patentlock:

  • Vissa burkar är relativt billiga (Ikeas Korken, framför allt)
  • De är väldigt smidiga att stänga igen när man öppnat
  • Det är lätt att hitta nya packningar (de flesta har samma storlek)

Nackdelar med burkar med patentlock:

  • Det är ofta väldigt trögt att släppa på vakuumet
  • Burkarna är ganska skrymmande i skafferiet eftersom de oftast är klotformade
  • Det innebär att man också får plats med ganska få i en konserveringsapparat
  • Byglarna kan börja rosta efter ett tag, och då känns de ganska tråkiga att ha att göra med
  • Det är oklart om exempelvis Ikea Korken klarar att tryckkonservera med

Använder du själv burkar med patentlock till konservering? Varför?/Varför inte? Kommentera gärna nedan!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

9 kommentarer

  1. Ingemar säger:

    Hej! Tack för bra info. Jag har blivit av med en liten del av själva låsbygeln till en av mina glasburkar med patentlock och undrar nu hur/om jag kan få tag i en reservdel. Burken är en 1-liters Fido och det är den minsta metalldelen som saknas; ca 2 cm lång, ska sitta på baksidan, ser ut lite som ett C. Har letat hur mycket som helst, så är tacksam för all hjälp jag kan få!

    1. säger:

      Hej Ingemar! Ursäkta långsamt svar. Tyvärr har vi inte heller stött på någon butik som säljer dessa reservdelar (än). Förhoppningsvis kanske någon annan som läser din kommentar kan ge ett bättre svar. Lycka till!

  2. Karin säger:

    Jag har tryckkonserverat i korken, både äldre halvliter, nyare miniburkar och ”flaskformade” burkar.
    Enda kruxet är att ringarna ibland är naturgummi och ibland silikon så man får vara uppmärksam.
    Wecks 60 ringar funkar till mini å flaskburken om man är noggrann när man stänger locket.

  3. Anders Svensson säger:

    Hej Konservgeek! Stort tack för värdefull information. Att t ex man kan öppna bygeln efter konservering var ju riktigt bra att få veta. Vilken grym sajt du har 🙂

    1. Tack så mycket! Kul att den kommer till användning.

      1. Jimmy Höök säger:

        Vad ska jag tänka på när jag konserverar i bygel burkar av ikeatyp, öppna upp bygeln efter kokningen för att se om det uppstått vaccum har en del hemma sen innan, eller är det mer värt att satsa på ball burkar vilka håller bäst. Mvh Jimmy

        1. Det är väl i princip det du ska tänka på, dvs att öppna upp bygeln när burkarna kallnat i 12 timmar.

          Det kan vara riktigt trögt att få upp locket på dessa burkar, men ett knep är att ställa burken i rinnande varmvatten i någon minut innan du drar i flärpen på packningen. Det ska göra att undertrycket i burken sjunker.

          Vilken burk du använder är helt din egen preferens. Varför inte testa några olika burkar innan du börjar investera i en större mängd?

  4. Jimmy Höök säger:

    Tack för svar, som jag läst på om burkar, den typ av Mason jar ball, verkar överlägset bäst ,för konservering av mat, vart hittar jag dessa burkar för ett rimligt pris och helst då utan tryck som de flesta verkar ha. Mvh Jimmy

    1. Ball Mason jars är Konservburken med stort K i USA, och i princip det enda vettiga att använda där eftersom de är både riktigt bra och billiga. Det är därför du ser dem överallt på amerikanska youtubekonton med mera. I Europa tillkommer rejält frakt- och tullpåslag på burkarna, så de är inte så billiga här. Gissningsvis är det billigaste stället att få tag på dem i Sverige vår egen systersajt Konservbutik. Nu är jag såklart partisk, så du kan ju kolla runt lite själv också. Vi själva använder i första hand Ball, inte bara för att vi säljer dem utan också för att vi faktiskt tycker bäst om dem.

      Andra burkalternativ du kan fundera över hittar du i den här artikeln. I Europa skaffar många burkar av märket Weck som även de är bra.

      Vad menar du med ”utan tryck”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.