Konservering under vintern
Kommentarer

Konservering under vintern

Ibland är det lätt att känna sig överväldigad och trött under odlingssäsongen. Att man inte vet hur man ska hinna med allt. Under våren och sommaren kämpar man dagligen inför denna härliga, men för många stressiga, tid. Ibland blir det helt enkelt alltför mycket man behöver ta om hand på en och samma gång. Efter det kan det vara skönt att få vila och slippa tänka på saker som konservering under vintern. Det märker vi inte minst på antalet besökare på bloggen, som nu börjar lägga sig på mycket lugnare nivåer.

Det är förstås något speciellt att plocka fram de där burkarna med grönsaker, eller vad det kan vara, under vintern. De där grönsakerna man har sått, vattnat, gödslat och skördat helt själv, även när man ibland har varit väldigt trött. Men vi vill ändå slå ett slag för att inte glömma din kastrull, tryckkonserveringsapparat eller ånkonserveringsapparat nu när skördesäsongen är slut. Vintern och våren är den tiden då vi åtminstone själva njuter mest av konserveringen. Då har vi tid att testa nya saker, fundera, utvärdera och planera i vår egen takt.

Visst har man ju färre egna råvaror att utnyttja under vintern och våren, men det är faktiskt helt okej att köpa saker när man preppar också! Ibland kan det vara väldigt lönsamt. Och ibland kanske det till och med kan kännas lite trist att ”experimentera” för mycket med sin egna skörd mitt i den där odlingsstressen – speciellt när det visar sig att det man provade inte blev alls så gott och lyckat som man hade hoppats.

Så glöm inte din konservering under vintern! Passa på att njuta och planera redan nu inför nästa säsong. Kanske testa ett nytt recept när du känner dig lite allmänt rastlös och uttråkad? Eller om du hittar något riktigt billigt i affären? 🙂

Heli

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

2 kommentarer

 1. Marianne Fröding säger:

  Jag vatttnbadskonserverade en ny sats het chilisås igår eftersom den jag gjorde i somras är slut! Den kräver nig inte vattenbad men jag gör drn i dmå Weckburkar. Recept; https://www.fstvs.se/matdryck/min-sota-heta-chilisas/

  1. Kul!

   Vi brukar som praxis alltid rekommendera vattenbadskonservering till allt som ska stå i rumstemp, såvida det inte finns väldigt tydliga vetenskapliga tester på att det räcker med pastörisering. Det där med att vända upp-och-ner är vi också lite skeptiska till då det i teorin egentligen inte räcker för att sterilisera locket (temperaturen sjunker för snabbt för att allt tänkbart ska hinna dö). Nu kan man ju såklart sterilisera locket redan innan, och är man noga så kanske det kan räcka, men ändå. Men alla ju är herre i sitt eget kök. Och om du är säker på att pH:t är tillräckligt lågt så är det ju egentligen bara mikroorganismer som man kan se eller lukta sig till som kan spöka.

   Har du kollat pH:t med en bra pH-mätare? Spontant känns det som att citronerna borde rädda såsen, men svårt att veta säkert utan att testa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.