Tryckkonserverade morötter
Rotfrukter Tryckkonservering

Tryckkonserverade morötter

Tryckkonserverade morötter på burk blir mjuka i konsistensen men ändå goda. Det går att konservera dem både råpackade och hetpackade och smidigt nog är det samma koktid i båda fallen. Perfekt om man vill göra lite av varje. Råpackade morötter krymper en del vid konservering, så packa så tajt du kan om du kör på det.

Råpackade är såklart mycket lättare eftersom du hanterar kalla morötter och därför kan packa dem precis som du vill. Vilket som smakar bäst får var och en bedöma själv. Vi har provat båda och inte märkt någon större skillnad. Morötterna blir väldigt mjuka, men de smakar ändå väldigt bra. Oavsett är det otroligt trevligt att ha dem så lättillgängligt i skafferiet och bara kunna knäcka en burk lite snabbt när man stressar fram en middag till familjen.

Och du… spadet som du får över i burken när man gör tryckkonserverade morötter smakar som morot i flytande form. Helt underbart och funkar riktigt bra som buljong i en soppa.

Receptet kommer från USDA och finns att hitta här.

Rawpack & hotpack
När du tryckkonserverar rena råvaror kommer du ofta stöta på termerna ”raw pack” och ”hot pack” i instruktionerna. Morötter kan du göra både i raw pack och i hot pack.

Receptfakta

Metod: Tryckkonservering
Antal burkar: Olika beroende på mängd morötter
Luftspalt (”headspace”): 3 cm
Inkokningstid: 25 minuter i 500 ml-burk, 30 min i 1 litersburk

Ingredienser

  • Morötter
  • Eventuellt salt (helst utan tillsatser för bättre resultat, det vill säga utan klumpförebyggande medel)
  • Vatten

Instruktioner

  1. Skala och skölj morötterna.
  2. Dela, hacka eller tärna morötterna.
  3. Olika beroende på metod, välj råpackat eller hetpackat.
    • RÅPACKAT: Fördela morötterna i burkar och lämna 3 cm luftspalt.
    • HETPACKAT: Lägg morötterna i en stor kastrull, koka upp och låt sedan sjuda i fem minuter. Fördela i burkar och lämna 3 cm luftspalt.
  4. Häll på hett vatten (antingen färskt eller det du kokade morötterna i) och täck morötterna (men behåll luftspalt på 3 cm).
  5. Om du vill ha salt kan du tillsätta ½ tsk per 500 ml-burk ungefär.
  6. Avlägsna eventuella luftbubblor med en kniv och justera luftspalten vid behov.
  7. Torka av burkkanten och sätt på lock. Ställ ner burkarna i din tryckkonserveringsapparat.
  8. Använd en vikt på 10 psi om du bor under 300 m.ö.h. eller en vikt på 15 psi om du bor över 300 m.ö.h.
  9. Koka burkarna i 25 minuter om du bara har burkar på 500 ml eller i 30 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.