Varje år får vi flera gånger samma fråga: Kan man tryckkonservera Sara Bäckmos snålröra? Och det är väl inte så konstigt. Det är ju i princip framtaget för att vara hemodlarens go-to-recept när skörden av tomat men framför allt squash/zucchini är stor på väldigt kort tid – vilken den ju för det mesta är. Frysutrymmet är ju dock begränsat så frågan är om det går att konservera detta? Svaret på frågan är ungefär: ”det beror på”. Det närmaste vi nog kan komma med de resurser som finns tillgängliga idag är det här receptet på tryckkonserverad tomat och zucchini.
Rakt av, direkt som det är, är det svårt att imitera receptet på snålröra. Det finns flera problem. För det första finns det inga framtagna tider varken för tryckkonserverad tomat eller för tryckkonserverad squash/zucchini. Detta gör att vi inte kan använda principen ”blanda fritt och välj tid efter den ingrediens som kräver längs tid”. Dessutom ugnsrostar och till sist mixar Sara Bäckmo snålröran till en slät och fin sås. Det är alltid lite problematiskt att göra puré av något som inte har testats för det, eftersom konsistensen (och därför värmeöverföringen) förändras. Ugnsrostningen kokar dessutom bort mycket av vattnet i ingredienserna, vilket även det påverkar värmeöverföringen.
Men, med det sagt finns det ett recept som ändå kan vara intressant att utgå ifrån. USDA har nämligen ett recept som heter Tomatoes with okra or zucchini. Det är långt ifrån identiskt med Saras smarriga snålröra, men det är nog som sagt så nära vi kan komma med de resurser som finns tillgängliga idag. Mixningen av ingredienserna kan man såklart göra när man har öppnat sin burk – likaså ugnsrostningen.
En lite tråkig skillnad mellan recepten är att fördelningen av tomat och zucchini är omvänd: USDAs recept har mer tomat än zucchini, medan Sara har mer zucchini än tomat i sitt recept. Det är som det är, helt enkelt, och vi vågar inte rekommendera något annat än det som testats av USDA.
Nåja, efter den lilla ”friskrivningsklausulen” kommer här ett recept på tomater och zucchini i tryckkonserverade burkar. Vi tycker den fungerar perfekt som grund till en pastasås eller liknande.
Tryckkonserverad tomat och zucchini
Ingredienser
- 3 kg tomat
- 1 kg zucchini
- kryddor frivilligt, t.ex. salt och peppar
Instruktioner
- Skölj både zucchini och tomater.
- Skala tomaterna. Detta görs enklast genom att koka tomaterna i någon minut för att skalen ska börja spricka. Lägg därefter tomaterna i kallt vatten.
- Ta bort området där stjälken suttit på tomaterna. Skär tomaterna i klyftor. Lägg dem i en gryta.
- Hacka eller tärna zucchinin.
- Koka upp tomaterna i grytan. Låt sjuda i tio minuter.
- Tillsätt zucchinin och låt sjuda i fem minuter till.
- Tillsätt en halv tsk salt i varje burk på 500 ml (dubblera mängd för burkar på 1 liter) om du vill ha det.
- Fyll burkarna med tomat- och zucchiniröran. Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1").
- Stick ner en kniv och ta bort luftbubblor. Fyll på mer röra om luftspalten sjunker så att du återigen får 2,5–3 cm luftspalt.
- Torka av kanterna på burkarna och sätt på lock. Ställ ner i din tryckkonserveringsapparat.
- Koka i 30 minuter för burkar på upp till 500 ml eller 35 minuter för burkar på upp till 1 liter. Använd 10 PSI i tryck om du bor under 305 meter över havet eller 15 PSI om du bor högre upp än så.