Stärkelse Teori

Vad är Clearjel?

Alla hemkonserverare som har hittat ett smarrigt pajfyllningsrecept ställer sig samma fråga: Vad är Clearjel?!

Clearjel® är en typ av modifierad majsstärkelse. Det som gör just Clearjel lite speciellt är att det är lättflytande när det är varmt och tjocknar till när det kallnar. När något som innehåller Clearjel har kallnat behåller det konsistensen även om du hettar upp det flera gånger igen. Det här är väldigt bra egenskaper när det gäller hemkonservering. Att det är lättflytande när det är hett gör att värmeöverföringen inte bromsas in så mycket som det annars hade gjort.

Att Clearjel tål att hettas upp flera gånger gör att en pajfyllning faktiskt kommer att vara tjock när du har gjort paj med den också. Det lär vara just därför som USDA valde att ta fram bland annat ett antal pajfyllningsrecept med just denna stärkelseform. När man tog fram dessa recept var Clearjel fortfarande en ny produkt, och USDA antog nog att det skulle bli en vanlig produkt i butikshyllan.

Har varit svårt att få tag på

Det lite tråkiga som hände efter att USDA tagit fram recepten var att företaget som utvecklade Clearjel inte verkade ha något större intresse av att sälja det till slutkonsumenter. De nöjde sig helt enkelt med att sälja det i väldigt stora säckar till matindustrin. Resultatet är att det är svårt att få tag på Clearjel för oss vanliga dödliga, och det gäller till viss del faktiskt även i USA. Snopet för USDA, antagligen.

De enda småförpackningarna av Clearjel kommer från företag som har köpt in det av tillverkaren och sedan omförpackat det till slutkunder. I USA är det mestadels småföretag som gör detta, och det är just därför det är lite krångligt även för amerikanare att få tag på det. Det går helt enkelt inte att hitta på motsvarande ICA eller Coop.

Finns nu på vår systersajt Konservbutik!

Vi var ganska frustrerade av det här, och antog att vi i Europa helt enkelt får nöja oss med att tillsätta valfri stärkelse i en pajfyllning först efter att vi har öppnat en pajfyllningsburk. Men nu kan vi äntligen, som först i Sverige, faktiskt presentera Clearjel i små förpackningar till er hemkonserverare på vår systerajt Konservbutik. Om du är intresserad av att köpa Clearjel kan du alltså hitta det där. På köpet stödjer du dessutom vårt arbete med den här bloggen. Konservbutik.se finns för att Konservgeek.se ska kunna finnas (inte tvärtom).

Nog med reklam – nu går vi vidare.

Välj rätt variant av Clearjel

Det finns två varianter av Clearjel:

  • Cooking Clearjel. Kallas även Canning, Cook-type eller Regular. Det är denna variant av Clearjel som lämpar sig för hemkonserverad pajfyllning, och det är också den vi erbjuder genom butiken.
  • Instant Clearjel. Denna variant passar bra till saker som ska hettas upp en gång, men inte flera. Det passar alltså inte bra för hemkonservering. För bakning och liknande är det däremot säkert en bra produkt, men det är inget vi själva har testat.

Det går bra att minska – eller helt skippa

Det finns ingenting som förstör säkerheten i ett recept genom att skippa Clearjel om du inte har det hemma. Det går bra att istället tillsätta valfri stärkelse i samband med att du ska göra en paj av en burk pajfyllning. Med det sagt är det såklart praktiskt att ha stärkelsen i från början om man har tillgång till den.

Många upplever att den angivna mängden Clearjel i de publicerade recepten gör fyllningen lite väl tjock. Därför kan det vara bra veta att det inte är helt ovanligt att vana hemkonserverare minskar på mängden. Vissa minskar med 25 %, andra till och med med 50 %. Testa dig fram själv för att se vad du föredrar. Du bör dock inte öka mängden till mer än vad ett recept anger. Detta eftersom receptet är testat för just den angivna mängden.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.