Blåbärspaj kan man göra på många vis, men med en härlig färdig blåbärspajfyllning i skafferiet går det fortare och smidigare! För att undvika en vattning paj använder du Clearjel som förtjockningsmedel (som numera går att få tag på i Sverige på vår systersajt). Receptet blåbärspajfyllning med Clearjel går lika bra att göra på frysta blåbär som färska. Så passa på om du har frysta bär som du behöver använda! Frysta blåbär kan dock med fördel tinas lite innan.
Det här receptet från USDA är ursprungligen avsett för amerikanska blåbär. Europeiska blåbär är dock så pass lika att receptet (i stort sett) blir detsamma. Så oavsett om du tänkte bege dig ut i skog och mark med hink och bärplockare i sommar, eller om du tänkte länsa dina amerikanska blåbärsbuskar hemma i trädgården – är det här är receptet för dig. De detaljer som är värda att tänka på beroende på vilken sorts bär du använder tar vi upp i receptet.
Receptet på blåbärspajfyllning med Clearjel finns också att hitta på Healthy Canning.
Lite om Clearjel
Det här receptet innehåller ingrediensen Clearjel. Det är en modifierad majsstärkelse som det här receptet är framtaget för att använda. Du kan inte byta ut det mot något annat och fortfarande vara säker på att inkokningstiden stämmer. Det är inte heller säkert att det blir särskilt bra kvalitet. Däremot går det jättebra att använda mindre mängd än angivet, eller bara skippa Clearjel helt. Det går såklart att tillsätta valfri stärkelse i samband med att burken har öppnats.
Om du vill använda Clearjel går det att hitta på vår systersajt Konservbutik (reklam för egen verksamhet).
Blåbärspajfyllning med Clearjel
Ingredienser
- 2 kg blåbär amerikanska eller europeiska – tinade
- 500 ml vatten
- 350 g socker
- 2 msk citronjuice frivilligt
- 1 tsk citronskal frivilligt
- 6 droppar blå karamellfärg frivilligt – för amerikanska blåbär
- 4 droppar röd karamellfärg frivilligt – för amerikanska blåbär
- 75 g Clearjel
Instruktioner
- Om du har frysta blåbär kan du med fördel tina dessa först. Töm bort vattnet när bären tinat.
- Skålla blåbären i kokande vatten (inte vattnet från ingredienslistan) i cirka en minut. Häll sedan bort vattnet och låt dem ligga i en kastrull med locket på för att bären ska fortsätta hålla sig varma.
- I en annan stor gryta tillsätter du vattnet, sockret och – om du använder det – citronjuice, -skal och karamellfärg. Rör om noga.
- Tillsätt Clearjel till grytan. Rör om noga.
- Sätt på värmen och hetta upp allt samtidigt som du rör om noga. Ganska snart kommer konsistensen att tjockna tack vare Clearjel. Ta då bort från värmen.
- Häll blåbären i grytan med den förtjockade vätskan. Rör om försiktigt.
- Fyll burkar på max 1 liter med blåbärspajfyllning. Lämna en luftspalt på 3 cm.
- Stick ner en kniv i burkarna och bubbla ur eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker kan du fylla på mer fyllning tills du har 3 cm i luftspalt.
- Torka av kanten på burkarna, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad eller din ångkonserveringsapparat.
- Koka in burkarna i 30 minuter, oavsett burkstorlek.
Anteckning
Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.
Läs om hur du vattenbadskonserverar här.
Läs om luftspaltens betydelse här.
Lite om Clearjel
Det här receptet innehåller ingrediensen Clearjel. Det är en modifierad majsstärkelse som det här receptet är framtaget för att använda. Du kan inte byta ut det mot något annat och fortfarande vara säker på att inkokningstiden stämmer. Det är inte heller säkert att det blir särskilt bra kvalitet. Däremot går det jättebra att använda mindre mängd än angivet, eller bara skippa Clearjel helt. Det går såklart att tillsätta valfri stärkelse i samband med att burken har öppnats.
Om du vill använda Clearjel går det att hitta på vår systersajt Konservbutik (reklam för egen verksamhet).