Go Back
+ servings

Blåbärspajfyllning med Clearjel

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 4 500 ml-burkar
Inkokningstid 30 min
Luftspalt 3 cm (1-¼")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 2 kg blåbär amerikanska eller europeiska – tinade
  • 500 ml vatten
  • 350 g socker
  • 2 msk citronjuice frivilligt
  • 1 tsk citronskal frivilligt
  • 6 droppar blå karamellfärg frivilligt – för amerikanska blåbär
  • 4 droppar röd karamellfärg frivilligt – för amerikanska blåbär
  • 75 g Clearjel

Instruktioner
 

  • Om du har frysta blåbär kan du med fördel tina dessa först. Töm bort vattnet när bären tinat.
  • Skålla blåbären i kokande vatten (inte vattnet från ingredienslistan) i cirka en minut. Häll sedan bort vattnet och låt dem ligga i en kastrull med locket på för att bären ska fortsätta hålla sig varma.
  • I en annan stor gryta tillsätter du vattnet, sockret och – om du använder det – citronjuice, -skal och karamellfärg. Rör om noga.
  • Tillsätt Clearjel till grytan. Rör om noga.
  • Sätt på värmen och hetta upp allt samtidigt som du rör om noga. Ganska snart kommer konsistensen att tjockna tack vare Clearjel. Ta då bort från värmen.
  • Häll blåbären i grytan med den förtjockade vätskan. Rör om försiktigt.
  • Fyll burkar på max 1 liter med blåbärspajfyllning. Lämna en luftspalt på 3 cm.
  • Stick ner en kniv i burkarna och bubbla ur eventuella luftbubblor. Om luftspalten sjunker kan du fylla på mer fyllning tills du har 3 cm i luftspalt.
  • Torka av kanten på burkarna, sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad eller din ångkonserveringsapparat.
  • Koka in burkarna i 30 minuter, oavsett burkstorlek.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Lite om Clearjel

Det här receptet innehåller ingrediensen Clearjel. Det är en modifierad majsstärkelse som det här receptet är framtaget för att använda. Du kan inte byta ut det mot något annat och fortfarande vara säker på att inkokningstiden stämmer. Det är inte heller säkert att det blir särskilt bra kvalitet. Däremot går det jättebra att använda mindre mängd än angivet, eller bara skippa Clearjel helt. Det går såklart att tillsätta valfri stärkelse i samband med att burken har öppnats.

Om du vill använda Clearjel går det att hitta på vår systersajt Konservbutik (reklam för egen verksamhet).

Läs mer om Clearjel här!

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!