Burkar

Kilner-burkar

Om du vill köpa Kilner-burkar för konservering och samtidigt stötta oss på Konservgeek kan du numera hitta dessa i vår nystartade systersajt konservbutik.se.

De flesta industrialiserade länder har väl haft minst ett anrikt gammalt glasbruk en gång i tiden som har tillverkat de konserveringsglas som man har använt i landet, och Storbritannien är inget undantag. Där har Kilner varit synonymt med hemkonservering, eller ”bottling” som de brukade kalla det där. Det ursprungliga företaget Kilner konkade redan på 30-talet, men tillverkningen av glasprodukterna kunde ändå fortsätta tack vare andra bolag som köpte upp varumärket. Under en ganska lång tid ägdes varumärket av Ravenhead, fram tills att hela Ravenhead köptes upp år 2003. Köparen var brittiska The Rayware Group. Man fortsatte tillverka burkar under varumärket Kilner, men produktionen flyttade till Kina.

Eftersom märket fortfarande är brittiskt ägt är de ändå ganska brett tillgängliga i hela Europa och finns att hitta lite här och var. Men vad tillverkar Kilner för burkar, och är de ens bra?

Mason jars

Det mest intressanta för konserveringsentusiaster är kanske Kilners serie med mason jars. Kilner har nämligen mason jar-burkar som är mycket lika (och kompatibla med) deras amerikanska motsvarighet Ball, komplett med tvådelade lock. Locken är guldfärgade istället för silverfärgade och håller i princip samma kvalitet som exempelvis Ball, även om själva skruvringen möjligen är något tunnare än den som kommer med en Ballburk.

Länge tillverkades Kilner endast med lock med en diameter på 70 millimeter – kanske mer bekant som ”regular mouth” i amerikanska termer. Dessa finns i generellt tillgängliga i storlekarna 250 milliliter, 500 milliliter och 1 liter. I princip det man behöver alltså. Nyligen lanserades dock även burkar med lock på 86 mm, alltså det som kallas ”wide mouth”.

En 500 milliliters Kilnerburk med den klassiska runda formen.

Wide mouth serien är bra – men angiven volym stämmer inte!

Det intressanta med deras wide mouth-serie är att man helt verkar ha glömt hur man brukade mäta volymen på deras regular mouth-serie. Det är nämligen helt inkonsekvent om man jämför de två serierna. Här kommer lite exempel:

  • En Kilner 250 ml regular mouth rymmer samma som en Ball half-pint (236 ml) regular mouth
  • En Kilner 500 ml regular mouth rymmer samma som en Ball pint (473 ml) regular mouth
  • En Kilner 1000 ml regular mouth rymmer samma som en Ball quart (946 ml) regular mouth

Här verkar allt rimligt. Så nu kommer det knasiga:

  • En Kilner 200 ml wide mouth rymmer snarare ungefär 350 ml
  • En Kilner 350 ml wide mouth rymmer samma som en Ball pint (473 ml) wide mouth
  • En Kilner 500 ml wide mouth rymmer snarare ungefär 750 ml
  • En Kilner 1000 ml wide mouth rymmer snarare ungefär 1200 ml – den har dessutom ett lock på runt 96 mm istället för det vanliga 86 mm.
En 350 ml wide mouth-burk från Kilner rymmer egentligen snarare 500 ml, vilket är bra att vara uppmärksam på när man konserverar.

Är det här något problem då? Egentligen inte, bara du är medveten om det. Men det blir ju lite tokigt eftersom den väldigt väletablerade praxisen inom hemkonservering är att Pint motsvarar 500 ml och Quart motsvarar 1000 ml. Denna praxis har de ju följt tidigare med deras regular mouth serie. Att Kilner då väljer att plötsligt mäta volymen på ett helt annat sätt på deras wide mouth-serie gör det väldigt krångligt och… ja, lite konstigt ärligt talat.

Men som sagt – är du medveten om att deras nya 350 ml-burk bör betraktas som en halvlitersburk, ja då är allt frid och fröjd. En halvlitersburk är ju oftast mer vad man vill ha oavsett.

Prismässigt är Kilners mason jars inte särskilt billiga, men de är åtminstone ofta aningen billigare än en importerad Ball-burk. Vill du ha en hyfsat lättillgänglig burk med tvådelat lock kan Kilner därför vara ett bra alternativ rent prismässigt. Funktionsmässigt är de nämligen i princip likvärdiga med Ball.

Patentlockburkar

Kilner tillverkar också klassiska patentlockburkar, ni vet såna med en metallbygel som låser fast locket. De fungerar likadant som konkurrenterna Le Parfait ”Super”, Bormilo Rocco ”Fido” och Ikea ”Korken”. Varken bättre eller sämre egentligen. Här handlar det nog mest om vilken design du tycker är snyggast. Bland Kilners patentlockburkar ingår bland annat en facettdesign som många säkert gillar, medan fransosen Le Parfait och italienaren Fido har andra snygga designval.

Prismässigt ligger de i det övre spannet av vad patentlockburkar brukar kosta, men inte mycket. Bortsett Ikeas korkenserie är ju nämligen patentlockburkar ganska dyra generellt. Patentlockburkar är heller inget vi på Konservgeek tycker är sådär jättekul att konservera i heller, även om det är fullt möjligt. Om du inte absolut vill konservera i såna finns det bra mycket smidigare, mindre skrymmande och framför allt billigare val. Patentlockburkar lämpar sig bättre till förvaring av torrvaror.

Facetterad burk med patentlock från Kilner på 1 liter.

Flaskor från Kilner

Till skillnad från exempelvis Ball erbjuder Kilner även flaskor med både patentkork och skruvfattning. Den vanligaste sorten är patentkorksflaskan som kommer i flera olika former och storlekar. Flaskorna med regular mouth-fattning finns i två olika storlekar – 0,5 liter och 1 liter. Det medföljande locket är inte tvådelat, men vill man byta till ett sådant funkar det alldeles utmärkt.

Juice- och såsflaska från Kilner med skruvfattning som kommer i regular mouth-storlek och även är kompatibel med lock från Ball.
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.