Vi tycker det är kul att fundera kring ords ursprung och varför saker heter som de gör. En sak vi har funderat lite extra kring på sistone är att många väljer uttrycket kokkonservering när de pratar eller skriver om det vi här på bloggen kallar för vattenbadskonservering. Det vill säga att konservera genom att koka i ett vattenbad (där burkarna är helt dränkta i vatten). Det tycker inte vi är helt optimalt, även om vi såklart förstår vad man menar.
Mer passande som övergripande term
I vår värld passar ordet ”kokkonservering” bättre som ett övergripande term för de olika typer av konservering genom kokning i vatten som finns, nämligen:
- Kokkonservering i vattenbad (vattenbadskonservering)
- Kokkonservering under tryck (tryckkonservering)
- Kokkonservering i ånga (ångkonservering)
Alla tre metoder inkluderar ju nämligen kokande vatten och ordet vattenbadskonservering förklarar alltså på vilket sätt vi kokar burkarna. Precis som orden ångkonservering (i ånga) och tryckkonservering (under tryck). Dessutom är vattenbadskonservering en rak översättning av den amerikanska termen waterbath canning, som har specificerat de konserveringsmetoder som vi använder här på bloggen, vilket gör det ännu mer logiskt tycker vi.
Lite av en tungvrickare
Dessutom är ”kokkonservering” lite av en tungvrickare (varning för nörderi!). För att säga ordet snabbt blir det gärna ”ko-konservering”, och där krävs en liten glottal klusil på O:et för att det inte ska bli lite för mycket kossa över det hela. Det tycker åtminstone vi är lite knöligt i jämförelse med det väldigt välrullande ”vattenbadskonservering”.
Håller du med om resonemanget eller inte? Kommentera gärna nedan!
Och om du har hittat hit och vill testa på vattenbadskonservering eller tryckkonservering för första gången: jättekul! Vi länkar till flera användbara artiklar på vår sida ”börja konservera”, till exempel om vilka burkar och verktyg du behöver för att börja. Och självklart guider som förklarar hur du går till väga samt testade och säkra konserveringsrecept. Du kan också kommentera i bloggen eller på forumet om du har några funderingar så svarar vi när vi hinner. 🙂