Jag har läst att man kan döda botulinumtoxinet efteråt genom att koka konserven. Varför inte bara vattenbadskonservera allt och sen koka bort giftet efteråt?

Om du har kokat din konserv jättelänge, varför vill du koka den länge igen då?

Ja, det stämmer att det räcker med att hela livsmedlet värms till 80 grader under tio minuter för att botulinumtoxinet ska dö, men vill du verkligen leva ”on the edge” med en så farlig sjukdom som botulism? Om jag skulle tvingas äta en burk med livsmedel som har högt pH som vattenbadskonserverats så skulle jag koka maten i den i minst tio minuter för att känna mig säker. Men eftersom en konserverad burk generellt är helt färdigtillagad så blir maten inte så trevlig om du kokar den ytterligare tio minuter till. Och hoppsan. Där råkade du slicka av skeden du skopade ur burken med.

Vad gör man då? Tryckkonserverar såklart.

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.