Pickle Crisp är en produkt från Ball/Bernardin som hjälper till att bevara krispigheten i det du lägger in, men egentligen är det inget annat än helt vanlig kalciumklorid (trots ®-märkningen som används i varumärket). Det går att hitta kalciumklorid från webbutiker som säljer produkter som används till ölbryggning, om man …
Varför behöver jag en specifik vikt till tryckkonserveringsapparaten beroende på var jag bor?
Vikten avgör vilket tryck det är i apparaten. Trycket avgör vilken temperatur vatten kokar i. Vid havsvattennivån kokar vanligt vatten vid 100 grader. På Mount Everest kokar vatten redan vid 68 grader! Detta beror på ett lägre tryck från atmosfären. Alltså måste man på högre höjd kompensera med en tyngre …
Hur vet jag vilken höjd över havet jag bor?
Ganska få i Sverige bor över 300 m.ö.h., men kolla exempelvis på Lantmäteriets kartor för att se hur högt du bor, eller åtminstone hur höga kullarna/åsarna/bergen runt om dig är. Bor du i lägenhet på högsta våningen får du såklart lägga på den höjden också.
Vad är luftspalt/headspace?
Headspace (som vi på bloggen översatt till ”luftspalt”) är avståndet från toppen av burkens innehåll upp till undersidan av locket på burken. Varje recept har en angiven luftspalt som är optimerad för livsmedlet och inkokningstiden. Läs mer i ett separat inlägg om luftspalt/headspace här!
Hur vet jag att ett konserveringsrecept på nätet är säkert?
Det enklaste (och tråkiga) är att utgå från att allt som inte kommer från USDA/NCHFP, Ball eller Bernardin är osäkert. Sen är det såklart inte så i praktiken, men det finns otroligt mycket dålig information där ute och det är en djungel att veta vad som är vettigt och inte. …
Kan jag byta ut kryddorna i ett konserveringsrecept?
Japp! Så länge det är torkade kryddor det handlar om (inklusive socker och salt!) kan du laborera i princip hur mycket du vill, både i tryckkonserverade och vattenbadskonserverade recept. Torkade kryddor påverkar inte pH-värdet (nämnvärt).
Vad är skillnaden mellan en hel- och halvkonserv?
En helkonserv kan stå i minst ett år i rumstemperatur (det är denna typ av konserver vi pratar om på denna blogg) medan en halvkonserv kan hålla ungefär samma tid, men bara i kylskåp (tänk dig typ ansjovis, surströmming eller andra fiskkonserver du kan köpa i affären som måste stå …
Är det säkert att konservera mat i ugnen?
Nej. Ugnen har för torr miljö och din konserv blir därför inte tillräckligt varm för att bli en helkonserv. Läs mer här.
Kan man konservera mat med en tryckkokare?
Det enkla svaret är nej. Läs mer i artikeln om tryckkonserveringsapparater.
Var kan jag köpa en tryckkonserveringsapparat?
Man importerar från USA eller Kanada, enklast via Ebay eller Amazon. Tyvärr är det det enda alternativet. Tryckkonserveringsapparaterna är inte CE-märkta och säljs därför inte på den europeiska marknaden.
Behöver jag sterilisera mina burkar innan jag häller i livsmedlet?
Nej! Om inkokningstiden är längre en fem minuter så räcker det med att diska burkarna. Du kan peta hur mycket du vill på dem, de steriliseras under själva konserveringstiden. Om du bara ska koka in i fem minuter så måste du sterilisera burkarna först. Men du. Om du följer ett …
Kan man använda begagnade burkar från affären till konservering?
Nja, jo, nej. Du kan, men frågan är om du bör. Burkarna är inte framtagna för hemkonservering och för återanvändning. Sen kan det hända att de funkar trots detta, men det är du som själv gör experimenten i så fall. Läs mer om burkar och lock här. Vårt tips: Investera …
Jag har läst att man kan döda botulinumtoxinet efteråt genom att koka konserven. Varför inte bara vattenbadskonservera allt och sen koka bort giftet efteråt?
Om du har kokat din konserv jättelänge, varför vill du koka den länge igen då? Ja, det stämmer att det räcker med att hela livsmedlet värms till 80 grader under tio minuter för att botulinumtoxinet ska dö, men vill du verkligen leva ”on the edge” med en så farlig sjukdom …
Hur vet man om en konserv har botulinumtoxin och behöver kastas?
Om du följt ett testat recept så vet du att din burk inte har toxin eftersom receptet är precis det – testat. Om du däremot inte följt ett testat recept så kan du inte veta, så till vida du inte har tillgång till ett laboratorium. Du kan inte känna på …
Vad är botulism och varför behöver jag oroa mig för det?
Botulism är en sjukdom som orsakas av botulinumtoxin, det mest potenta giftet vi känner till. Tillståndet är livsfarligt och leder i bästa fall till en vistelse på IVA. Om du följer testade recept när du konserverar behöver du inte vara rädd för botulism alls, men om du freestylar så spelar …
Jag har en jättegod maträtt som jag vill tryckkonservera. Hur gör jag?
Det går inte att konservera vad som helst, hur som helst. I USA testar universitet olika recept för att se till att värmepenetreringen når hela livsmedlet under tillräckligt lång tid för att säkerheten ska garanteras. Det har med densitet, viskositet och annat att göra hur länge livsmedlet behöver kokas in …
Jag känner till folk som brukar ta mat som blir över och konservera, är det säkert?
Kort svar: Nej. Långt svar: I stort sett nej. Olika livsmedel kräver olika lång inkokningstid (och det varierar beroende på om du har stora eller små bitar, om det är mosat och så vidare), vissa livsmedel kan inte konserveras säkert överhuvudtaget och ibland blir mat bara tråkig i burkform. För …
Hur vet man om man ska vattenbadskonservera eller tryckkonservera något?
Det har med pH-värdet på din konserv att göra. Ett pH under 4,6 (surt) kan vattenbadskonserveras eftersom botulinumtoxin inte kan bildas i den miljön. Du vet om din burk är tillräckligt sur om du följer ett labbtestat recept. Läs mer om botulism här.