Ganska få i Sverige bor över 300 m.ö.h., men kolla exempelvis på Lantmäteriets kartor för att se hur högt du bor, eller åtminstone hur höga kullarna/åsarna/bergen runt om dig är. Bor du i lägenhet på högsta våningen får du såklart lägga på den höjden också.
Vad är luftspalt/headspace?
Headspace (som vi på bloggen översatt till ”luftspalt”) är avståndet från toppen av burkens innehåll upp till undersidan av locket på burken. Varje recept har en angiven luftspalt som är optimerad för livsmedlet och inkokningstiden. Läs mer i ett separat inlägg om luftspalt/headspace här!
Vad är skillnaden mellan en hel- och halvkonserv?
En helkonserv kan stå i minst ett år i rumstemperatur (det är denna typ av konserver vi pratar om på denna blogg) medan en halvkonserv kan hålla ungefär samma tid, men bara i kylskåp (tänk dig typ ansjovis, surströmming eller andra fiskkonserver du kan köpa i affären som måste stå …
Är det säkert att konservera mat i ugnen?
Nej. Ugnen har för torr miljö och din konserv blir därför inte tillräckligt varm för att bli en helkonserv. Läs mer här.
Behöver jag sterilisera mina burkar innan jag häller i livsmedlet?
Nej! Om inkokningstiden är längre en fem minuter så räcker det med att diska burkarna. Du kan peta hur mycket du vill på dem, de steriliseras under själva konserveringstiden. Om du bara ska koka in i fem minuter så måste du sterilisera burkarna först. Men du. Om du följer ett …
Jag har en jättegod maträtt som jag vill tryckkonservera. Hur gör jag?
Det går inte att konservera vad som helst, hur som helst. I USA testar universitet olika recept för att se till att värmepenetreringen når hela livsmedlet under tillräckligt lång tid för att säkerheten ska garanteras. Det har med densitet, viskositet och annat att göra hur länge livsmedlet behöver kokas in …
Jag känner till folk som brukar ta mat som blir över och konservera, är det säkert?
Kort svar: Nej. Långt svar: I stort sett nej. Olika livsmedel kräver olika lång inkokningstid (och det varierar beroende på om du har stora eller små bitar, om det är mosat och så vidare), vissa livsmedel kan inte konserveras säkert överhuvudtaget och ibland blir mat bara tråkig i burkform. För …
Hur vet man om man ska vattenbadskonservera eller tryckkonservera något?
Det har med pH-värdet på din konserv att göra. Ett pH under 4,6 (surt) kan vattenbadskonserveras eftersom botulinumtoxin inte kan bildas i den miljön. Du vet om din burk är tillräckligt sur om du följer ett labbtestat recept. Läs mer om botulism här.