Vad är Clearjel?

Clearjel är smaklös modifierad stärkelse som används som förtjockningsmedel i olika konserveringsrecept, exempelvis för olika såser och pajfyllningar. Clearjel bryts inte ner vid konservering eller eventuell bakning samt tål en mängd olika pH-nivåer. (Observera att Clearjel inte ska förväxlas med Instant Clearjel som bryts ner vid konservering och endast kan …

Vad är Pickle Crisp?

Pickle Crisp är en produkt från Ball/Bernardin som hjälper till att bevara krispigheten i det du lägger in, men egentligen är det inget annat än helt vanlig kalciumklorid (trots ®-märkningen som används i varumärket). Du kan läsa mer i vår artikel här. Finns att köpa på vår systersajt konservbutik.se.

Hur vet jag att ett konserveringsrecept på nätet är säkert?

Det enklaste (och tråkiga) är att utgå från att allt som inte kommer från USDA/NCHFP, Ball eller Bernardin är osäkert. Sen är det såklart inte så i praktiken, men det finns otroligt mycket dålig information där ute och det är en djungel att veta vad som är vettigt och inte. …

Kan jag byta ut kryddorna i ett konserveringsrecept?

Japp! Så länge det är torkade kryddor det handlar om (inklusive socker och salt!) kan du laborera i princip hur mycket du vill, både i tryckkonserverade och vattenbadskonserverade recept. Torkade kryddor påverkar inte pH-värdet (nämnvärt).