Go Back
+ servings

Konserverad picklad rödlök

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 6 250 ml-burkar
Inkokningstid 10 min
Luftspalt 0,7–1 cm (¼”)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 1,4 kg rödlök skalad och skivad, omkring 6 st mellanstora
  • 1 st vitlöksklyftor frivilligt

Lag, om vinäger

  • 1 liter rödvinsvinäger 5 %, äppelcidervinäger går också bra

Lag, om ättika

  • 0,5 liter ättika 12 %
  • 0,5 liter vatten spädes med ättikan så den blir 6 %

Frivilliga ingredienser i lagen

  • 400 g socker frivilligt; minska eller öka efter smak
  • ½ krm kalciumklorid (pickle crisp) frivilligt

Instruktioner
 

Om ättika som lag:

  • Fyll en gryta med vattnet och ättikan.
  • Tillsätt socker och vitlöksklyfta om du vill ha det.

Om vinäger som lag:

  • Fyll en gryta med rödvinsvinäger eller äppelcidervinäger.
  • Tillsätt socker och vitlöksklyfta om du vill ha det.

Fortsättning:

  • Börja koka upp lagen.
  • Skala och skiva rödlöken i lagom tjocka skivor (omkring 0,5 cm).
  • Under tiden du hackar löken, låt lagen sjuda i 5 minuter. Ta sedan bort vitlöken från lagen.
  • Häll i rödlöken i grytan. Det kommer bli ganska fullt i kastrullen med rödlök.
  • Koka upp igen och låt sedan sjuda under lock i några minuter.
  • Fördela löken och lagen i uppvärmda burkar. Packa löken tätt. Se till att all lök är täckt av lagen. Lämna en luftspalt på 0,7–1 cm.
  • Stick ner en kniv i burkarna för att ta bort eventuella luftbubblor. Luftspalten kan då sjunka, så justera upp den igen vid behov.
  • Torka av kanten på burkarna (gärna med kökshandduk doppad i ättika), sätt på lock och ställ ner burkarna i ditt kokande vattenbad.
  • Koka slutligen burkarna i 10 minuter. Anpassa tiden om du bor över 305 meter över havet.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Läs om vinäger och ättika samt hur du späder ättika här.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!