Go Back
+ servings

Vattenbadskonserverad smörgåsgurka

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 8 500 ml-burkar
Inkokningstid 10 min (råpackat, 500 ml), 15 min (råpackat, 1 liter), 5 min (hetpackat)
Luftspalt 1,25–2 cm (½")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Iskuber till ett ca 5 cm tjockt lager i en gryta passa på att frysa in ett gäng dagen innan
  • 5 msk salt utan tillsatser
  • 3,5 kg inläggningsgurka slanggurka går också men blir mindre krispigt
  • 1 kg socker
  • 2 msk senapsfrö
  • 2 tsk dillfrö alternativt färsk krondill, 1–2 knippen per burk
  • 2 tsk cayennepeppar

Lag: ättika eller vinäger, välj ett av alternativen

Om ättika

  • 500 ml ättika 12 %
  • 500 ml vatten

Om vinäger

  • 1 liter äppelcidervinäger 5 %

Instruktioner
 

  • Skölj gurkorna och skär bort ändarna.
  • Skiva upp gurkan.
  • Lägg i en stor skål och strö över salt.
  • Täck med ett cirka 5 cm tjockt lager med iskuber.
  • Låt stå i 3–4 timmar, helst i kylen. Annars bör du fylla på med is allt eftersom det smälter.
  • Under tiden du väntar kan du fylla en gryta med lag (ättika + vatten ELLER äppelcidervinäger) och sedan röra ner socker, senapsfrö, dillfrö och cayennepeppar.
  • Efter 3–4 timmar, häll bort allt vatten och all is från gurkan.
  • Koka upp din färdiga lag.

Råpackat eller hetpackat, välj ett av alternativen

    A: Om du vill göra hetpackad gurka

    • Häll i gurkan i den kokande lagen.
    • Värm upp tills gurkan hettats upp men inte mer än så.
    • Ta upp gurkskivorna (enklast med en hålslev) och fördela i burkar (500 ml eller 1 liter) med 2 cm luftspalt. Försök packa tätt.

    B: Om du vill göra råpackad gurka

    • Fördela den kalla gurkan i burkar (500 ml eller 1 liter) med 2 cm luftspalt. Försök packa tätt.

    Fortsättning, oavsett metod (A eller B)

    • Häll på lagen och täck gurkan tills du har 1,25–2 cm luftspalt i burkarna.
    • Avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker, fyll på mer lag tills du har 1,25–2 centimeter igen.
    • Torka av kanten på burkarna och sätt på locken.
    • Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
    • OM HETPACKAT (A): Koka burkarna i 5 minuter (oavsett burkstorlek) om du bor under 305 meter över havet. Lägg på lite tid om du bor högre upp än så. Se anteckningar nedan.
    • OM RÅPACKAT (B): Koka burkar på 500 ml i 10 minuter och burkar på 1 liter i 15 minuter. Lägg på lite tid om du bor högre upp än så. Se anteckningar nedan.
    • Gurkan är godast efter minst en månad i skafferiet.

    Anteckning

    Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

    Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

    Läs om luftspaltens betydelse här.

    Varför salt utan tillsatser?!

    I inläggningar är det bra att använda salt utan tillsatser (jod och klumpförebyggande medel), inte för att det är något dåligt med tillsatserna utan för att de tenderar att göra lagen lite grumlig. Det är ingen fara om du inte har något annat än vanligt bordssalt, men om du ändå ska handla kan du passa på att köpa lite salt utan tillsatser.

    Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!