Go Back
+ servings

Mild smörgåsgurka

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 8 500 ml-burkar
Inkokningstid 15 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Iskuber till ett ca 5 cm tjockt lager i en gryta passa på att frysa in dagen innan
  • 5 msk salt utan tillsatser
  • 4 kg inläggningsgurka slanggurka går också men blir mindre krispigt
  • 850 g socker till lagen
  • senapsfrö 1 tsk per 500 ml-burk
  • krondill 1–2 knippen per 500 ml-burk, alternativt 1 tsk dillfrö per 500 ml-burk
  • cayennepeppar ½ tsk per 500 ml-burk, alternativt samma mängd torkade chiliflingor
  • kalciumklorid (Pickle Crisp) frivilligt, 1 krm per 500 ml-burk

Lag: ättika eller vinäger, välj ett av alternativen

Om ättika

  • 500 ml ättika 12 %
  • 1500 ml vatten (spädningen blir alltså 3 %)

Om vinäger

  • 1 liter äppelcidervinäger 5 %
  • 1 liter vatten (spädningen blir alltså 2,5 %)

Instruktioner
 

  • Skölj gurkorna och skär bort ändarna.
  • Skiva upp gurkan.
  • Lägg i en stor skål och strö över salt.
  • Täck med ett cirka 5 cm tjockt lager med iskuber.
  • Låt stå i 3–4 timmar, helst i kylen. Annars bör du fylla på med is allt eftersom det smälter. Står det i kylen går det även bra att låta det stå över natten, men då kan det vara en fördel med extra mycket is.
  • Under tiden du väntar kan du fylla en gryta med lag (ättika + vatten ELLER äppelcidervinäger + vatten) och sedan röra ner socker.
  • Efter 3–4 timmar – häll bort allt vatten och all is från gurkan.
  • Fördela ut kryddorna och krondillen samt eventuellt kalciumklorid (Pickle Crisp) i burkarna.
  • Fördela ut de råa gurkskivorna i burkar på max 1 liter. Lämna 2 cm luftspalt.
  • Koka upp din färdiga lag.
  • Häll på lagen och täck gurkan tills du har 1,25–2 cm luftspalt i burkarna.
  • Avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker, fyll på mer lag tills du har 1,25–2 centimeter igen.
  • Torka av kanten på burkarna och sätt på locken.
  • Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
  • Koka burkar på max 1 liter i 15 minuter; även vid mindre burkstorlek. Lägg på lite tid om du bor högre upp än 305 meter över havet. Se anteckningar nedan.
  • Gurkan är godast efter minst en månad i skafferiet.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Varför salt utan tillsatser?!

I inläggningar är det bra att använda salt utan tillsatser (jod och klumpförebyggande medel), inte för att det är något dåligt med tillsatserna utan för att de tenderar att göra lagen lite grumlig. Det är ingen fara om du inte har något annat än vanligt bordssalt, men om du ändå ska handla kan du passa på att köpa lite salt utan tillsatser.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!