Mild smörgåsgurka
Grönsaker Vattenbadskonservering

Mild smörgåsgurka

Ett av våra första recept på bloggen var vattenbadskonserverad smörgåsgurka, ett recept vi baserade på receptet Sweet Pickles med ursprung från boken So Easy to Preserve. Det är ett bra recept som vi har använt oss av i många år nu. Men receptet har en nackdel som vissa inte gillar: den har en ganska stark lag. Därför kommer här ett snarlikt recept, men denna gång är det vattenbadskonserverad mild smörgåsgurka!

Vi har valt att behålla kryddningen såsom den var i det gamla receptet, då den i vår smak matchar en klassisk svensk smörgåsgurka väl. Föredrar du något annat är du fri att snegla på kryddningen i ett annat recept såklart! Håll dig till torkade kryddor dock, och öka inte mängden krondill.

Allt är dock inte bara en fördel, vilket också är anledningen till att vi behåller det gamla receptet också. Detta recept på mild smörgåsgurka har en 15 minuters råpackad inkokningstid istället för alternativet med 5 minuters hetpackad inkokningstid. För- och nackdelar alltså. Välj själv vilket recept du föredrar!

Grunden till det här receptet baserar sig på receptet Dill Pickles från boken Ball Complete Guide to Home Preserving, men vi har justerat det ganska mycket utifrån vad vi tycker är bra. Bland annat har vi justerat kryddningen och valt att göra skivad gurka istället för stavar. Detta är inget som gör receptet osäkert. Vill du läsa originalreceptet i princip som det var publicerat från början i boken kan du hitta det på Healthy Canning.

Mild smörgåsgurka

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 8 500 ml-burkar
Inkokningstid 15 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½”)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Iskuber till ett ca 5 cm tjockt lager i en gryta passa på att frysa in dagen innan
  • 5 msk salt utan tillsatser
  • 4 kg inläggningsgurka slanggurka går också men blir mindre krispigt
  • 850 g socker till lagen
  • senapsfrö 1 tsk per 500 ml-burk
  • krondill 1–2 knippen per 500 ml-burk, alternativt 1 tsk dillfrö per 500 ml-burk
  • cayennepeppar ½ tsk per 500 ml-burk, alternativt samma mängd torkade chiliflingor
  • kalciumklorid (Pickle Crisp) frivilligt, 1 krm per 500 ml-burk

Lag: ättika eller vinäger, välj ett av alternativen

Om ättika

  • 500 ml ättika 12 %
  • 1500 ml vatten (spädningen blir alltså 3 %)

Om vinäger

  • 1 liter äppelcidervinäger 5 %
  • 1 liter vatten (spädningen blir alltså 2,5 %)

Instruktioner
 

  • Skölj gurkorna och skär bort ändarna.
  • Skiva upp gurkan.
  • Lägg i en stor skål och strö över salt.
  • Täck med ett cirka 5 cm tjockt lager med iskuber.
  • Låt stå i 3–4 timmar, helst i kylen. Annars bör du fylla på med is allt eftersom det smälter. Står det i kylen går det även bra att låta det stå över natten, men då kan det vara en fördel med extra mycket is.
  • Under tiden du väntar kan du fylla en gryta med lag (ättika + vatten ELLER äppelcidervinäger + vatten) och sedan röra ner socker.
  • Efter 3–4 timmar – häll bort allt vatten och all is från gurkan.
  • Fördela ut kryddorna och krondillen samt eventuellt kalciumklorid (Pickle Crisp) i burkarna.
  • Fördela ut de råa gurkskivorna i burkar på max 1 liter. Lämna 2 cm luftspalt.
  • Koka upp din färdiga lag.
  • Häll på lagen och täck gurkan tills du har 1,25–2 cm luftspalt i burkarna.
  • Avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker, fyll på mer lag tills du har 1,25–2 centimeter igen.
  • Torka av kanten på burkarna och sätt på locken.
  • Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
  • Koka burkar på max 1 liter i 15 minuter; även vid mindre burkstorlek. Lägg på lite tid om du bor högre upp än 305 meter över havet. Se anteckningar nedan.
  • Gurkan är godast efter minst en månad i skafferiet.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Varför salt utan tillsatser?!

I inläggningar är det bra att använda salt utan tillsatser (jod och klumpförebyggande medel), inte för att det är något dåligt med tillsatserna utan för att de tenderar att göra lagen lite grumlig. Det är ingen fara om du inte har något annat än vanligt bordssalt, men om du ändå ska handla kan du passa på att köpa lite salt utan tillsatser.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

4 kommentarer

  1. Marianne Fröding säger:

    Jag har gjort dessa av egna gurkor och räknat om receptet och har redan ätit upp en burk! Det är ett bra recept

    1. Roligt att höra! 🙂

  2. Ulla-Lena Helmers säger:

    Vad menas med råpackad inkokningstid och hetpackad?

    1. Jättebra att du frågar, tanken var att länka till artikeln om det i receptet, men det glömde jag visst. Du kan i alla fall läsa om det i den här artikeln!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.