Go Back
+ servings

Konserverad Pico De Gallo-salsa

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 8 250 ml-burkar
Inkokningstid 15 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 1 kg tomater helst plommontomater eller annan mindre vattnig tomat
  • 1 st lök medelstor
  • 1 st chili jalapeño, serrano, habanero eller annan chili (stor)
  • 2 msk koriander färsk, hackad
  • 125 ml limejuice från flaska eller färsk
  • 2 tsk salt

Instruktioner
 

  • Ta en medelstor gryta.
  • Skölj tomaterna. Skär bort det bruna runt där stjälken suttit.
  • Skär tomaterna på mitten. Ta bort frön och ”det geggiga” runt om fröna.
  • Hacka tomaterna fint och lägg dem sedan i grytan.
  • Skala löken, hacka och lägg i grytan.
  • Skölj chilin och skär bort stjälken. Skär på mitten och ta bort frön.
  • Hacka chilin fint och lägg i grytan.
  • Lägg i övriga ingredienser i grytan.
  • Koka upp såsen och låt sjuda i 3 minuter utan lock.
  • Häll över i varma burkar, använd 1,25–2 centimeter luftspalt och avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker när du avlägsnar luftbubblor fyller du på mer sås tills du har rätt luftspalt igen.
  • Torka av kanten på burkarna och sätt på locket.
  • Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
  • Koka i 15 minuter om du bor under 300 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så, vilket dock få gör i Sverige. Se anteckningar nedan.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!