Koka upp hälften av dina passerade tomater. Rör om.
Tillsätt resten av de passerade tomaterna, ett par deciliter i taget. Försök undvika att det slutar koka allt eftersom tillsätter mer.
Tillsätt citronjuicen och kryddorna.
Koka tomatsåsen tills den har konsistensen av ketchup ungefär. Det tar omkring 15-25 minuter enligt Healthy Canning, men vi upplevde att det snarare tog 30-35 minuter.
Fyll varma burkar på max 500 ml med tomatsås. Använd 1,25–2 centimeter luftspalt och avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker när du avlägsnar luftbubblor fyller du på mer sås tills du har rätt luftspalt igen.
Torka av kanten på burkarna (gärna med en trasa doppad i ättika) och sätt på lock.
Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
Koka in i 35 minuter om du bor under 305 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så. Se anteckningar nedan.