Go Back
+ servings

Hemkonserverad pizzasås

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 4 500 ml-burkar
Inkokningstid 35 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 3,25 liter tomater passerade, helst plommon/pastatomater, kräver knappt 4 kg för att få 3 liter
  • 125 ml citronjuice från flaska, förslagsvis garants ekologiska
  • 2 tsk oregano torkad
  • 1 tsk svartpeppar mald
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitlökspulver

Instruktioner
 

Passera tomaterna – välj metod A eller B:

    Metod A, utan en passerkvarn:

    • Skär bort toppen av tomaterna där stjälken suttit.
    • Koka upp vatten i en stor gryta. Häll över plommontomaterna.
    • Låt koka i någon minut tills skalen börjar spricka.
    • Ta ut tomaterna och häll över dem i en stor gryta med kallt vatten.
    • Skalet bör vara mycket lätt att bara dra av nu.
    • FRIVILLIGT: Dela tomaterna i på mitten. Gröp ur frökletet. Fröna sägs ge en lite besk smak och kletet runt fröna kan göra såsen aningen vattnigare.
    • Lägg tomaterna i durkslag och låt tomaterna droppa av vätska i cirka 15 minuter.
    • Häll över tomaterna i en matberedare. Mixa tills det blivit en puré.
    • Häll över till en stor gryta.

    Metod B, med passerkvarn:

    • Skär bort toppen av tomaterna där stjälken suttit.
    • Koka upp vatten i en stor gryta. Häll över plommontomaterna.
    • Låt koka i någon minut.
    • Häll över tomaterna i en passerkvarn och kör dem igenom ner i en stor gryta.

    Fortsättning, oavsett hur du passerat dina tomater:

    • Koka upp hälften av dina passerade tomater. Rör om.
    • Tillsätt resten av de passerade tomaterna, ett par deciliter i taget. Försök undvika att det slutar koka allt eftersom tillsätter mer.
    • Tillsätt citronjuicen och kryddorna.
    • Koka tomatsåsen tills den har konsistensen av ketchup ungefär. Det tar omkring 15-25 minuter enligt Healthy Canning, men vi upplevde att det snarare tog 30-35 minuter.
    • Fyll varma burkar på max 500 ml med tomatsås. Använd 1,25–2 centimeter luftspalt och avlägsna eventuella luftbubblor från burkarna (till exempel genom att sticka ner en kniv). Om luftspalten sjunker när du avlägsnar luftbubblor fyller du på mer sås tills du har rätt luftspalt igen.
    • Torka av kanten på burkarna (gärna med en trasa doppad i ättika) och sätt på lock.
    • Ställ ner burkarna i kokande vattenbad.
    • Koka in i 35 minuter om du bor under 305 meter över havet eller lite mer om du bor högre upp än så. Se anteckningar nedan.

    Anteckning

    Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

    Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

    Läs om luftspaltens betydelse här.

    Passerade tomater från butik

    Det går absolut att använda passerade tomater från affären också om du vill göra det. Om du gör det kommer det gå snabbare att koka till ketchupkonsistens. Enligt Healthy Canning tar det ungefär 10 minuter.
    Notera att du ändå behöver tillsätta citronjuice. Vi kan inte veta vilken metodik och hygien industrin har använt när de kokat in de passerade tomaterna du har köpt. Så snart du har öppnat en tetra med passerade tomater kan den i teorin bli kontaminerad. Det är därför säkrast att tillsätta syra.
    Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!