Stoppa in några tallrikar i kylskåpet eller i frysen. De kommer användas senare för att kolla att marmeladen får rätt konsistens.
Skölj och borsta av apelsinerna.
Ta bort toppen och botten av apelsinerna. Klyfta dem sedan i cirka fyra klyftor. Gör detsamma med citronerna.
Skiva upp klyftorna tunt. Det går även att använda en matberedare om du vill det. Gör dig i så fall beredd på att eventuellt behöva skiva vissa skalbitar för hand ifall matberedaren inte får till det helt. Ta också bort eventuella kärnor.
Lägg apelsinerna och citronerna i en stor gryta. Koka upp.
Låt sjuda i cirka 15–20 minuter. Rör om då och då.
Häll i socker i grytan. Låt det koka tillsammans med apelsinerna och rör om då och då för att undvika att det bränns.
Ta fram en kall tallrik och häll en klick marmelad på den. Vänta några sekunder på att marmeladen ska kallna lite och dra sedan en sked genom marmeladklicken. Om strecket flyter ihop direkt måste du koka lite till. Om strecket flyter ihop långsamt eller inte alls är marmeladen klar.
Om marmeladen kokat länge (20+ minuter) och inte får någon gelékonsistens måste du troligen tillsätta lite flytande fruktpektin. Fortsätt då koka och repetera tallrikstestet tills du får rätt konsistens.
När marmeladen kokat klart häller du den i rena burkar på max 500 ml. Lämna en luftspalt på 1,25–2 cm (¼"). Ställ ner dem i kokande vattenbad eller i en ångkonserveringsapparat.
Konservera i tio minuter om du bor under 305 meter över havet. Öka annars tiden enligt praxis. Se anteckningar nedan.