Go Back
+ servings

Konservera bönor och kikärtor

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd bönor/ärter
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Bönor, ärter, linser eller kikärter
  • Salt frivilligt, ca ½ tsk per burk à 500 ml

Instruktioner
 

  • Lägg bönorna eller kikärtorna i en stor kastrull och blötlägg dem i 12–18 timmar.
  • Töm ut vattnet när de legat i blöt färdigt (dagen efter, vanligen).
  • Häll på nytt vatten och koka upp.
  • Koka dem i 30 minuter.
  • FRIVILLIGT: Tillsätt 1 tsk salt per burk på en liter eller ½ tsk per burk på en halv liter
  • Fyll burkarna (max 1 liter stora) med bönor eller kikärtor samt vätska. Ta ny (het) vätska eller vätskan som du kokade bönorna i. Lämna 2,5–3 cm luftspalt. Se till att bönorna eller ärtorna är helt täckta med vatten.
  • Det blir ofta luftbubblor. Stick ner en kniv här och var i burken så att bubblorna åker upp till ytan. Om luftspalten då sjunker, fyll på med mer så att du har 2,5–3 cm luftspalt.
  • Konservera på 10 psi i tryck om du bor under 305 meter över havet, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
  • Har du bara burkar på upp till en halvliter är inkokningstiden 75 minuter. Har du en eller flera burkar som är större än så kör du i 90 minuter.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!