Lägg bönorna eller kikärtorna i en stor kastrull och blötlägg dem i 12–18 timmar.
Töm ut vattnet när de legat i blöt färdigt (dagen efter, vanligen).
Häll på nytt vatten och koka upp.
Koka dem i 30 minuter.
FRIVILLIGT: Tillsätt 1 tsk salt per burk på en liter eller ½ tsk per burk på en halv liter
Fyll burkarna (max 1 liter stora) med bönor eller kikärtor samt vätska. Ta ny (het) vätska eller vätskan som du kokade bönorna i. Lämna 2,5–3 cm luftspalt. Se till att bönorna eller ärtorna är helt täckta med vatten.
Det blir ofta luftbubblor. Stick ner en kniv här och var i burken så att bubblorna åker upp till ytan. Om luftspalten då sjunker, fyll på med mer så att du har 2,5–3 cm luftspalt.
Konservera på 10 psi i tryck om du bor under 305 meter över havet, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
Har du bara burkar på upp till en halvliter är inkokningstiden 75 minuter. Har du en eller flera burkar som är större än så kör du i 90 minuter.